4 januari 2017

Nocebo-effekten

Alla vet att placebo verkligen fungerar. Trots att man bara fått ett sockerpiller så blir man frisk, bara man t r o r att man fått en verksam medicin. Det som är mindre känt är att man också kan dra på sig biverkningar, det vill säga förvärrade symtom, negativa effekter som den verksamma medicinen har, trots att att man inte fått den. Den effekten kallas nocebo-effekten. Det är latin och betyder "jag ska skada".

Nocebo innebär att jag omedvetet kopplar ihop en företeelse som något negativt för mig och min hälsa, som leder till att jag faktiskt upplever kroppsliga symtom. Ett exempel är elallergi som inte går att bevisa i laboratorium, de drabbade kan inte känna om de sitter i ett magnetfält eller inte, men rent faktiskt så mår de dåligt om de får syn på en mobiltelefon.

Man kan säga att sverigedemokraterna och andra högerextremister lyckats skapa en kollektiv nocebo-effekt i Sverige. Genom att koppla samman invandring till olika negativa företeelser i samhället, till exempel brister i välfärden, brott och våldtäkter har man lyckats få människor att tro att det finns ett samband. Det är absurda föreställningar som många idag går omkring och tror på, och som dagligen sprids främst på nätet.

Den partiledare som har högst förtroende idag är väl Jimmie Åkesson, vilket är ett tydligt symtom på att de lyckats sprida sina rasistiska vanföreställningar. I Aftonbladets väljarundersökning från december framkommer att 40 % tycker att SD har bästa politiken då det gäller flyktingar och invandring.

Och även socialdemokraterna har fått en släng av nocebo. De tror att tiggare på våra gator skulle vara ett större problem för oss vanliga medborgare, än fattigdomen är för de som tigger. Löfvén är därför inne  på att behandla dessa symtom på mänsklig utsatthet med tillstånd och förbud. Så fel kan det gå när biverkningarna slår till.

Hur ska man hitta ett fungerande botemedel för när en så stor del av befolkningen lider av vanföreställningar? När så många ser inbillade samband mellan flyktingar och olika samhällsproblem?

Ja, det går nog inte att ordinera vare sig placebo eller nocebo. Jag föreslår rejäl kognitiv terapi i statlig och kommunal regi. Att myndigheterna slutar att agera som reklambyråer där de bara håller fram sina egna förtjänster, och istället återgår till sin demokratiska uppgift att informera befolkningen på ett korrekt och objektivt sätt.

*******


Inga kommentarer: