12 augusti 2016

Monstersängar och sömn

I miljoner år så har människan sovit direkt på marken eller golvet. Underlaget har sett ut ungefär som så här:När homo sapiens blev bofasta jordbrukare för 10 000 år sedan så kom tagelmadrassen, som var lite mjukare än bara en matta eller ett renskinn. Under 1900-talet låg de flesta på skumgummimadrasser i en säng med ribb-botten.

Men varifrån kom idén på att vi ska ligga på metallfjädrar? I början var det ett lager, sedan blev det två lager och sen skulle varje fjäder sys in i särskilda påsar, och ovanpå allt en bäddmadrass. Sängarna idag har ju blivit helt groteska, det är tre - fyra lager fjädrar och bäddmadrasser, och sängen kan vara upp till en meter tjock. Så här ser en normal säng ut som du idag kan köpa för ca 40 000 kr:Reklamen för dessa sängar är uppbyggd på ett väldigt smart sätt. Ju dyrare säng du köper, desto fler lager fjädrar får du och desto bättre kommer du att sova. Ofta delas de upp i tre kategorier: bra, bättre, bäst. Satsa på dig själv genom att köpa dyraste och därigenom bästa sängen! Men det är absurda påståenden som helt saknar grund. Jag har då inte sett någon forskning som kan bevisa ett uns av vad som påstås om dessa kolossala sängar.

Sanningen är istället att sedan resårsängarna kom in på marknaden, så sover folk allt sämre och allt fler får ont i ryggen. Jag tror att orsaken till de flesta ryggproblem idag är dessa fjädermonster till sängar som gör att kroppen aldrig får vila på ett riktigt sätt.

När du är trött i leder och muskler och du lägger dig på ett riktigt hårt underlag så kan kroppen äntligen slappna av. Kroppen känner stödet. Men om du istället ligger på fyra-fem lager fjädrar som hela tiden rör sig måste ryggen, musklerna och senorna hålla sig aktiva och parera alla rörelser. Vilket försämrar sömnen och till slut ger dig ryggskott.

Jag har flera år försökt få tag i en snygg säng med ribb-botten, som jag kan lägga en vanlig madrass på. Men det är hopplöst, det säljs bara sådana riktiga sängar för barn numera, eller som våningssängar. Så därför, i min resårsäng Sultan från Ikea, har jag ovanpå sängen lagt en plywoodskiva för att få ett hårt underlag. Ovanpå skivan har jag en madrass. Och min kropp får en skön vila. Nästa steg kanske blir att sova på en matta på golvet.

*****

4 kommentarer:

Bert Bodin sa...

Jo, det är mycket schwammel om det där. Jag har rätt hård säng både hemma och i stugan. Men en lite mjukare bäddmadrass nuförtiden. Sover gott!

Det värsta är att vi behöver byta ut sängarna vi har i stan. Och vad blir det då för monster. Finns enkla sängar nuförtiden, eller måste man köpa en Roll Royce?

Sven Teglund sa...

Fick ett tips att det finns sängar på Ikea med ribbotten. Hemnes. Där man kan både lägga vanlig resårsäng i eller madrass. Kanske vore nåt.

Anonym sa...

Prova att vända en dyrsäng uppochner. Det brukar vara ett spjälsystem på undersidan och där kan du placera bäddmadrassen.

Sven Teglund sa...

Anonym: Haha bra.... men dyr ide´!