11 maj 2016

Juridiska psykopater

Armand Peugeot hade ärvt ett litet stålgjuteri men bestämde sig 1896 för att börja tillverka bilar. För det ändamålet skapade han ett företag, som fick hans namn men samtidigt var helt fristående från honom. Så fungerar alla aktiebolag, de har ingen "kropp" men behandlas ändå som "juridiska personer". Om en bil som han sålt gick sönder kunde de stämma företaget, men inte Armand Peugeot. Om företaget lånade miljoner och sedan gick i konkurs så var Armand inte skyldig en krona. Om detta kan man läsa om i boken Sapiens av Yuval Noah Harari.

En juridisk person, styrs av en vald styrelse och en vd, alla kan bytas ut men företaget finns ändå kvar. Det är en väldigt smart konstruktion, men det finns ett problem.

Juridiska personer har inget samvete, ingen empatisk förmåga, känner ingen ånger, skuld eller ansvar. Juridiska personer är därför definitionsmässigt psykopater. De har egentligen bara en primitiv drift, och det är att dra egna fördelar gentemot andra företag. Därför kan en juridisk person vara helnöjd med sitt resultat även om tusentals människor drabbats av hungersnöd, torka, översvämning, oljekatastrofer, sjukdomar, miljöförstöring, dödsfall. Ett företag känner ingenting för det.

Alla fysiska personer som arbetar inom en juridisk person riskerar därför att inordna sig i företagets psykopati, även om de själva inte är personlighetsstörda. Ansvarig personal inom Nordea kan utan att blinka medverka till skatteflykt genom att skapa brevlådeföretag i Panama, utan att bry sig om var pengarna kommer ifrån eftersom ingen enskild person i Nordea behöver ta på sig ansvaret. Och Nordea som företag kan inte känna någon skam.

Det enda som kan reglera dessa psykopatverksamheter är därför staten, genom att sätta upp hållbara regler och juridiska gränser som måste följas.

Det konstiga är att politiker, särskilt borgerliga partier, hellre vill att staten ska reglera och höja straffen för fysiska personer, det vill säga vanliga kriminella. Men då det gäller att skapa hårdare regelverk för att begränsa vinstdrivande företags framfart, då upprörs politiker och ställer sig upp och försvarar företagens rättigheter.

Jag har väldigt svårt att förstå att personlighetsstörda juridiska personer utan förmåga att känna skuld och skam, ska få härja fritt i denna värld.

4 kommentarer:

Bert Bodin sa...

Oj! Måste tänka. Jag jobbar ju i ett privat företag. ..... I en och en halv månad till. Sen blir jag frisk.

;-)

Bert Bodin sa...

Oj! Måste tänka. Jag jobbar ju i ett privat företag. ..... I en och en halv månad till. Sen blir jag frisk.

;-)

Sven Teglund sa...

Utskriven?

Knapsu sa...

Intressant i sammanhanget är att företag som juridisk person uppkom som en konsekvens efter avskaffandet av slaveriet och det fjortonde tillägget i den amerikanska rättighetsförklaringen 1868.

Ursprungligen hade de privata bolagen i USA varit en sammanslutning med ett statligt uppdrag som t.ex att försörja en stad med vatten, bygga broar eller järnvägar. De fick inte äga andra bolag.
Varje bolag hade då ett privilegiebrev om ändamål, verksamhetens längd, och kapitalstorlek.
Men detta kom att ändras genom nyttja klausulen om den personliga rätten och friheten då företag - genom Högsta Domstolen - fick rätten att juridiskt vara en person med samma rätt som människan.