10 mars 2016

Flytta Köpmantorget till 10:e våningenJag föreslog en gång att Köpmantorget skulle bli ett torg för de Onyttiga. Bara för sådana som står utanför konsumtionssamhället som behöver sitta ner för en stunds vila, utan att det kostar. Ett torg för äldre personer, A-laget, ungdomar och andra fattiga som inte har råd att betala för en sittplats på ett fik eller restaurang.

Men det fungerade inte. Kommunen lade ner miljoner på att lägga dyra stenplattor på torget, och satte sen dit soffor och bord som folk kunde sitta vid. Men nästan ingen sitter där, det är fortfarande rätt tomt. Särskilt nu på vintern verkar torget vara helt oanvänt och man kan konstatera, utan att överdriva, att hela satsningen är ett misslyckande.

Jag har funderat varför det gick som det gick. Trots flertaliga försök under årens lopp har Köpmantorget behållit sin identitet av en icke-plats. Ett ställe som ingen vill söka upp och som i folks medvetande bara ses som en genomgångsyta, där ingen ids stanna.

Och jag tror att folket även denna gång har rätt, som så många gånger förr. Det är helt enkelt inte ett trevligt ställe. Torget är inklämt bland hus som gör att man aldrig ser solen, och det finns inget intressant att titta på. Platsen är alltför stillastående för att fungera som ett torg.

Inom konsten och kulturen finns ett begrepp som heter Kill your darlings. Det betyder i korthet att man måste våga ta bort delar som är bra men som ändå inte bidrar till helheten. Det är så lätt att fastna i lösningar trots att det är uppenbart att de inte fungerar. Därför föreslår jag att kommunen släpper hela tanken på att göra Köpmantorget till en fungerande mötesplats, i varje fall på marken.

Jag föreslår istället att man bygger ett höghus på den yta som nu är torg. Höghuset ska vara 10 våningar, exakt lika högt som Stadshuset. Och det nuvarande Köpmantorget flyttas till höghusets tak på 10:e våningen. Där ska det finns en restaurang i ett stort rum med fönster åt alla håll. Utanför rummet finns utrymme för uteserveringar på sommaren åt alla fyra väderstreck. "Köpmantorget" skulle därigenom få en vacker utsikt över havet och över hustaken i stan.Inspirationen till min tanke är taket på Stadshuset. Där finns Kommunstyrelsens sammanträdesrum, i en liten byggnad, med fönster åt alla håll och med en fantastisk utsikt över havet och staden. Utanför byggnaden finns ytor perfekta för uteservering sommartid. Se den gamla bilden från Stadshusets tak när folk sitter och dricker sitt kaffe. Tyvärr är denna plats bara tillgänglig för några politiker och tjänstemän.  "Köpmantorget" däremot skulle vara öppet för folk i allmänhet.

Jag vet inte, men nog vore det roligt om ett sådant nytt höghus inte byggdes med modern design. Att vi utlyser en arkitekttävling där det nya huset ska byggas som en "exakt kopia av Stadshuset". Naturligtvis med anpassningar till tomtens yta, men i stort sett med exakt samma utseende som stadshuset, 60 år senare. Det vore verkligen ett nytänk, att inte tänka nytt, utan att tänka gammalt. Som ett monument över Luleås hållbarhetsvision där vi återanvänder till och med gamla ritningar.

Det skulle verkligen vara bra för Luleås varumärke och särskilt för stadsvyn, med två lika höghus på var sin sida av stan. Stora och Lilla Stadshuset.

Ja ungefär så tänker jag. Nu.

4 kommentarer:

Bert Bodin sa...

Bra tänkt. Men jag tror ytan är för liten. I så fall får höghuset byggas delvis ovanpå något av de andra husen.

Torget var fint förr. Med grönska och fontän. Och visst skiner solen där sommartid. Men någon disajjjner tig tag i det hela och genomförde decenniets förfulning. Sorgesamt. Jag undviker att passera platsen. Tänk att det ska vara så svårt att förstå vad trivsel innebär!

Bert Bodin sa...
Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.
annannan sa...

Man skulle inte kunna tänka sig att man monterade ned Stadshuset och återanvände byggmaterialet till att bygga huset du föreslår? Så kunde man bygga något nytt där Stadshuset står/stod.

Ja, min favorit bland litterärar referenser är The House at Pooh Corner.

Matten och Nelsson. Tankar i nutid. sa...

Strålande idé! Ja möjligen då förutom storleken som förvisso har betydelse. Om torget är för litet alltså. F ö skulle det vara ett lyft om allmänheten (dvs jag o andra) skulle få tillgång till utsikten över Luleå utan att betala skjortan på dyra restaurangnotor på fina hotell med utsikt. Utsikten från taket på f d Skatteskrapan är också fin. Men bara för dem som jobbar där (pensionär numera men inte från ÅF).