9 februari 2015

Vetenskapliga deckare

Att se på Vetenskapens värld i TV är som att se en deckare. Ja det är bättre än värsta thrillern. Varje program är upplagd enligt ett visst dramaturgiskt mönster.

Först ställs en fråga som man aldrig tänkt på tidigare, till exempel hur många bakterier finns i naveln eller vilken betydelse har armhålan för människans sexuella relationer. Sedan börjar programmet att svara på frågan genom att besöka regnskogen och forskare efter forskare berättar om än det ena efter andra, och så går det vidare till aporna och djurriket, deras förhållande till bakterier och sedan byggs spänningen upp allt mer och just innan programmet slutar....uppnås klimax.... och så får man veta svaret på frågan om naveln. Men det är aldrig ett riktigt säkert svar, det finns alltid flera följdfrågor som behöver sitt svar.... och det får vi se i nästa program i serien.

Jag har nästan slutat att se på deckare i TV. Jag ser Vetenskapens värld istället.

Det religiösa sökandet efter svar på livsfrågorna, som förr pågick i kyrkorna varje söndag, där prästen försökte förklara olika saker med hjälp av uttolkning av bibeln, har flyttats över till Vetenskapens värld. Men fokus är nästan alltid kroppen, nutidens uttryck för andlighet. Jag har sett flera program om bajsets betydelse och att det finns en hel värld av organismer där, som är okända likt änglar, och som hjälper oss ifrån ondo och allehanda sjukdomar och så finns det elaka organismer som plötsligt kan föröka sig och leder till en massinvandring och kan döda dig inom 12 timmar om du inte får hjälp med antibiotika.

Precis som att änglar och jävlar bara kan ses av präster så kan organismer i bajset bara ses av forskare med speciella elektronmikroskop eller små runda glas med prickar i. Ingenting av detta är synligt för oss vanliga människor.

Så frågan är, stämmer allt det här? Är det verkligen vetenskap, eller är det bara simpel tro?

Ja, de frågorna kommer du att få svar på i nästa program i serien.

*******
Andra bloggares åsikter om , ,

3 kommentarer:

Elisabet. sa...

Vi såg programmet igår ....) Pv stod hänförd och hängde lite över fåtöljen ., på väg i säng, men kom sig aldrig iväg.

Sven Teglund sa...

Nej....man vill ju se slutet, upplösningen :9

Bert Bodin sa...

Väntar ivrigt på avsnitt 2 av 120.