22 augusti 2014

Strategin är klar men den kommer inte att uttalas

Hur ska man tolka Reinfeldts sommartal? Har han plötsligt, efter att ha gett 130 miljarder i skattesänkningar, blivit någon slags humanist som värnar om flyktingar så att man nu måste börja höja skatterna istället,  för att "rädda" välfärden. Maciej Zaremba, i dagens DN, tolkar hans tal som om Fredrik Reinfeldt blivit en ny Olof Palme, som pratar om solidaritet med de utsatta i omvärlden. Och att socialdemokraterna inte förstått hans storhet och starka solidaritet.

Hur dum får man vara? Har inte Zaremba, som i övrigt brukar vara klok, efter 8 år genomskådat Moderaternas politiska strategi, som innebär ett ständigt taktikspel i syfte om att förändra Sverige allt längre högerut, utan att berätta om det! Jobbskatteavdraget var till exempel en skattesänkning av enorma mått, det vill säga traditionell högerpolitik, men Moderaterna beskrev det som ett sätt att "minska utanförskapet", ge folk "incitament för att arbeta". Dräneringen av resurser till välfärden som skett under Alliansen har därför skett under en väl formulerad täckmantel.

Att skapa täckmantlar för sina verkliga syften, det är det som Reinfeldt är expert på. Det som går hem hos opinionen det säger man, det som inte går hem hos opinionen det säger man inte. Så är erfarenheten efter 8 år.

Hur kommer det sig då att Reinfeldt plötsligt säger något som han vet många inte vill höra? Eftersom Sverigedemokraterna har 10 procent av väljarna så vet vi ju att det finns många väljare som tror att det är kostnaderna för invandringen som är orsaken till den försämrade välfärden. Trots att det egentligen är privatiseringar där vinster gått till rikskapitalister samt 130 miljarder i skattesänkningar.

Naturligtvis finns ett syfte. Alla andra partier, från M till V, har hela mandatperioden motsatt sig SD:s uppfattning att invandringen kostar samhället stora summor. Man har hela tiden visat på allt positivt som invandrare tillför samhället, vilket även innebär ett ekonomiskt plus. Reinfeldt har satt en tydlig gräns mot rasism och främlingsfientlighet. Men nu säger han plötsligt samma sak som SD: Invandringen kommer att kosta så mycket att det kommer att drabba den svenska välfärden.

Förutom Zarembas artikel finns i dagens DN en helsida reklam från Sverigedemokraterna. Det är inte förvånande att de citerar från sommartalet. Så här skriver man:

Statsminister Fredrik Reinfeldt förklarade: "Jag kan säga att det kommer att bli omfattande kostnader för att ta emot dessa människor. De är så pass omfattande att det kommer att lägga ytterligare restriktioner för vad som finns utrymme för i offentlig finansiering. Därför lovar vi nära nog ingenting i den här valrörelsen."

SD drar sedan sin slutsats av det som Reinfeldt sagt, att det är dags för en mer kostnadseffektiv flyktinghjälp i krisområdets närhet, för att kunna prioritera välfärden här hemma.

I veckan kom också Alliansens utspel kring regeringsfrågan. Den något diffusa kontentan är att Alliansen kommer att sitta kvar även om det rödgröna blir större än dem, om de rödgröna inte kan visa på vilka partier som ska ingå i en regering, med tillräcklig majoritet för att få igenom en budget.

Naturligtvis är det utomordentligt tydligt vilken strategi moderaterna har anammat denna gång, som döljs med språkets hjälp. Man säger en sak men syftet är ett annat. Först kom moderaten Cecilia Magnussons debattartikel om att förbjuda tiggeriet, en uppenbar idé i Sverigedemokraternas anda. Sedan kom Reindfeldts sommartal där han plötsligt, efter fyra år, ger Sverigedemokraterna rätt i att invandringen kommer att kosta så mycket att vi inte har råd till välfärdssatsningar. Ett tal som faller väl in i och nu används i Sverigedemokraternas propaganda. Sedan kommer veckans diffusa krav från Alliansen kring regeringsfrågan.

Slutsatsen är klar: Alliansen har bestämt sig för att regera vidare med stöd av Sverigedemokraterna. Men som vanligt, de kommer inte att säga det, det kommer att heta något annat.

14 kommentarer:

Anonym sa...

Bra analys. Det är klart att Reinfeldt har ett syfte med sitt utspel...och Zaremba som brukar skriva klokt har tydligen missat detta. Man ställer nämligen inte människa mot människa det är provokation, det ser vilken medborgare som helst.

Anonym sa...

Håller helt med. Högern har en bra reklambyrå, alltid lurar man någon.

Anonym sa...

Det Reinfeldt har gjort är att dra in frågan om kostnaderna för migrationen i åsiktskorridoren. Tidigare har har detta varit en tabubelagd icke-fråga. Nu blir det lättare att efter valet tillkännage att man har gjort en överenskommelse med SD där kostnaderna för flyktingpolitiken endast marginellt behöver sänkas.

Bert Bodin sa...

Du kunde vara min spökskrivare, Sven.

PS sa...

Goa ni är!
Byxorna nedragna? Surt sa räven….
Vänstern finns aldrig på plats när det krävs mer än snack.
Skönt för er att ni är så goda ändå i er egen del av verkligheten.
Jag riktigt hör harmen bulta i edra ådror.
Men ta det bara lugnt, ta ett glas rött till och fundera på hur ni ska smutskasta de som är på riktigt och inte bara fulla av luft.

Anonym sa...

Minns orden i Reinfeldts bok Det sovande folket om hans strategi för att kunna riva ned välfärden: "Att säga en sak men göra en annan"
Man skall nog inte förvånas om han har samma strategi angående sammarbete med SD!

Anonym sa...

Palme var klokare än så. Ett nytt luciabeslut naturligtvis.

PS sa...

Ja det förstås. Vi har världens sämsta och förljugna statsminister, tänkte inte på det. Tänkte inte heller på att vi har så usel ekonomi nästan lika usel som Frankrikes och andra vänsterstyrda länders. Tänkte heller inte på att vi tar emot minst antal flyktingar i västvärlden och bara låter dem bo i läger. Tänkte inte på att vi har horder av fattiga som vi lämnar vind för våg precis som i Ryssland och Kina. Det är mkt elände som den förljugne statsministern är skyldig till. Tänk alla förlorade år vi haft utan Sahlin, Juholt och Löfven för att inte tala om Eriksson, Romson, Fridolin och Sjöstedt. DE hade skapat ett Sverige utan problem men framförallt hade de inte skrivit eller sagt ngt dumt i sin ungdom. Vi hade haft noll arbetslöshet, noll kr i statsskuld, 20% bnp tillväxt (varje år), Flyktingar som integrerats perfekt i landet tack vare den bästa skolan i världen, vi hade haft mkt färre sjuka och alla hade fått kaffe på sängen av Åsa Linderborg....

Sven Teglund sa...

Intressant att Reinfeldt redan i Det sovande folket hade strategin klar för sig, att säga en sak och göra en annan. Jag visste inte att han hade klart den redan som 28-åring. Men man kan konstatera att följt den till punkt och pricka.

fredriktomte sa...

Bra analys minus biten om Zaremba. Zaremba må vara klok i bemärkelsen "intelligent", men han är inte neutral för fem öre, utan är väldigt mycket höger. Hans analys är alltså inte en intellektuell politisk analys, utan en känsloanalys baserad på vilka partier han gillar (borgerliga partier, minus SD) och inte gillar (vänsterpartier och i synnerhet Socialdemokraterna).

bloggare på icedaniel.se sa...

Jag tror snare att Olof Pamle vänt sig i graven om han hört att han jämförts med Reinfeldt.

Sven Teglund sa...

fredriktomte: Det visste jag inte om Zaremba, att han är höger, men hans inlägg idag tyder ju på det.

bloggare på icedaniel.se: Ja verkligen, det är ett helgerån.

Anders sa...

Skattesänkning är inte en kostnad, då pengarna hamnar i löntagarnas plånböcker - invandring däremot är en faktisk kostnad, och den TAS ifrån löntagarnas plånböcker.

Sven Teglund sa...

Anders: Skattesänkning minskar statens inkomster, och drabbar särskilt de som behöver vårt gemensamma stöd. Invandring är bara en kostnad i första skedet, sedan bidrar det till ökade inkomster för samhället.