30 augusti 2014

Mindre valfrihet

Liberalerna förespråkar valfrihet, det vill säga om folk bara får välja utifrån sin egennytta, sin egoism, då kommer de att göra bra val och bli nöjda. Sen om detta sker på en marknad, där var och en väljer utifrån sina egna preferenser, då blir det en stabil och fungerande marknad.

Men hur är det egentligen med valfriheten, hur väl fungerar den egentligen och kan folk i alla lägen göra val som är bra för dem?

När jag cyklar till jobbet varje dag tillhör jag den skara av oss vuxna som har cykelhjälm. I Luleå väljer majoriteten cyklister att inte ha hjälm, trots att alla vet att det idag är farligare och förenat med större risker att cykla än att åka bil. I bilen sätter numera de flesta på sig bältet. Men på den tiden det var frivilligt var det samma sak där, bara en bråkdel satte på sig bilbältet, man körde hellre ihjäl sig än att man använde den livförsäkring som hängde vid sidan om sätet. Till slut tog staten tag i frågan, upphävde valfriheten, och lagstiftade om bilbälten och lade till böter vid olydnad. Nu har i stort sett alla på sig bältet, även vid kortare sträckor.

Jag tror ingen förälder skulle skicka ut sina småbarn idag på cykel utan hjälm. Men däremot så väljer de att riskera att barnens föräldrar blir allvarligt skadade, utan att ha en tanke på vilka konsekvenser det kommer att få för barnen.

En del väljer att inte ha hjälm för att det ser töntigt ut, andra för att de är rädda att förstöra frisyren. Sådana intellektuellt djupgående analyser brukar ligga bakom varför folk väljer som de gör.

Jag tror inte på valfrihet, hellre mera likriktning och statlig styrning. Högre skatt på gruvbolag som de inte kan välja att slingra sig ur. Poliser som sätter stopp för nazister istället för att välja att sikta in sig på vanligt folk som demonstrerar emot rasism. Ingen valfrihet i vård och omsorg mellan kommunala och privata alternativ, endast ett alternativ, det kommunala. Inget fritt skolval. Ett, och endast ett, statligt apotek. Halverad sockerkonsumtion genom läskförbud. Färre alkoholtillstånd och mer restriktioner. Förbud mot SUVar i tättbebyggt område. Hjälmtvång när man cyklar.

Men det finns ett val som jag vill ha kvar: Att kunna välja en rödgrön regering.

******

Andra bloggare om

4 kommentarer:

Ingela sa...

Ett telebolag, en pensionsplacering, ja det finns mycket som jag skulle kunna tänka mej att slippa välja. Mer frihet från val!

Sven Teglund sa...

Ingela: Ja de finns mycket att välja bort :)

Ingela sa...

Dessutom är det endast större orter och tätbebyggda trakter där det där med valfrihet över huvud kan existera. Här är vi för få för att vara intressanta. Ingen vill försöka konkurrera om samhällsservicen. Det går inte att göra några vinster på vård, skola, apotek o.s.v.

Första året i Hjo sa...

Och återställare på jobbskatteavdragen!