11 mars 2014

Torget för de Onyttiga

I Smedjan, innan den nya gallerian byggdes, fanns det soffor och sittplatser utanför dåvarande Domus. Där satt äldre personer med sina rollatorer, tittade på folk och umgicks. Barnfamiljer satt också där med sina matkassar och vilade sina ben en stund innan man skulle hem. Det var en mötesplats mitt i stadens vimmel.

Så byggdes den nya Smedjan. Under det första åren fanns det soffor även där, i och för sig gjorda av plast och så där moderna där designen går före sittvänligheten. Men ändå, de gick att sätta sig en stund och ta en paus i köpandet.

Numera ser det ut så här.Eller så här.Att inte ha sittplatser i gallerian har naturligtvis sitt ursprung i konsumismen. Man vill inte ha folk sittande där, de ska gå omkring och köpa saker och när de handlat färdigt får de gå därifrån. En människa är nämligen inte längre en social varelse utan en konsumtionsenhet.

Om någon vill sitta på en stol går det bra att gå in på ett fik som finns på båda våningarna, och köpa en kaffe och ett wienerbröd. Då har du betalt för en stol under en stund. Hur skulle det se ut om du fick sitta ner helt gratis?

Om man ställer sig en stund och tittar på folkvimlet så ser man att nästan inga äldre personer finns i gallerian längre. De har inte rätt konsumtionskraft och frånvaron av sittplatser gör det för jobbigt att släpa sig runt runt på ett tomt golv. Den forna mötesplatsen har blivit en palats för stående och friska köpstarka individer.

Utanför Smedjan finns busshållplatserna. Många går in på Smedjan och väntar på bussen. Alla står på det tomma golvet och väntar och många med artros i knä och höfter brukar luta sig mot någon stolpe.

En affär som vill ha bra försäljning måste ha rörelse inne i affären och helst en snabb musik i högtalarna. Musiken ska stimulera oss att agera, det vill säga att handla. Allt för lugnt tempo i en galleria stimulerar inte konsumtionshysterin, därför kan man inte sitta still och bara glo som många äldre gör. Dessutom har äldre ofta gamla slitna täckjackor som var moderna för tio år sedan, sånt är inte heller bra för affärerna. Det ser osnyggt ut helt enkelt.

Längre ner på Storgatan, kan man vika ner på en tvärgata och komma fram till Köpmantorget. Trots sitt namn har det torget aldrig fungerat som någon magnet för köpsugna människor och affärerna runt torget har ofta klagat på problem med belägenheten. Man har försökt med marknadsstånd, både mindre och lite större röda stugor, men trots det har det inte blivit någon riktig fart där.

På kommunens hemsida kan man tycka till om Köpmantorget. Kommunen vill skapa en attraktiv mötesplats i centrala Luleå. Det är svårt att veta om det ska vara attraktivt ställe för köpmännen runt torget, alltså ett torg i konsumismens tjänst eller ett torg för folk.  Ett torg för affärsmännen måste ju var ett torg utan sittplatser, så att ingen sitter där i onödan utan att plocka upp plånboken. Ett attraktivt torg för rätt sorts människor, det är väl det man menar.

Mitt förslag är istället att skapa ett Anti-Köpmantorg; torget för de Onyttiga.
Gamla människor som bara vill sitta och glo, alkoholister som väntar på att systembolaget ska öppna, de arbetsskygga som vill undvika arbetsförmedlingen, de fattiga med gamla täckjackor, ungdomarna i kläder från Röda Korset, de snåla som har kaffetermosar med sig och en smörgås, miljövänner som sitter där väl skyddade från biltrafik.

Där kommer jag också att sitta och trivas. Tillsammans med människor som har större värde än sin konsumtionskraft. Det attraktiva torget för oattraktiva människor. Hoppas bara att bänkarna är gjorda av trä och inte av den här moderna typen av sten eller stål så att man blir kall i ändan. I förtid.

7 kommentarer:

Elisabet. sa...

Du är bäst!

Bert Bodin sa...

Klart att det bör finnas sittplatser inne i Smedjan. Men det har det gjort, precis som du säger.

Däremot ser jag ofta "gubbar" som hänger där i klungor och diskuterar vardagen. Jag som ofta passerar brukar till och med bli hälsad på, när jag går förbi. Kanske vill de välja in mig i "klubben". Du är också välkommen, Sven.

I Strandgallerian och i Shopping finns det sittplatser.

Bert Bodin sa...

Förresten.... Du har väl framfört dina synpunkter till "ledningen".

Pernilla sa...

Klokt och tänkvärt!
På ett torg för de onyttiga skulle jag trivas mycket bättre än i Mammons tempel.

Sven sa...

Elisabet: Du med!

Bert:Ok det finns gubbar där ibland. De är väl de som kanske redan bytt höften :)
Om Leif GW kommer på besök så får han nog sitta på torget för Onyttiga.
Pernilla: Ja, jag tror att vi blir många där! :)

Anonym sa...

Gud vilken klok reflektion. Om vi kommer till Lule så får det bli en stund på de Onyttigas torg.
PV

Sven sa...

PV du är så välkommen! Jag kan hålla en plats :)