7 mars 2014

Artikel som borde läggas bakom väggen

I torsdagens Norrbottens kuriren skriver Marika Formgren att maktstrukturer, överordning/underordning och strukturell diskriminering är ett vänsterpåfund. Strukturer är "vänsterns snuttefilt" och detta har till och med fått fäste hos liberaler och borgerliga företrädare. Marika Formgren tycker att det gått alldeles för långt med normkritik, genuspolitik i skolorna eller hot med könskvotering till bolagsstyrelser. Att vita heterosexuella män skulle ha privilegier som skulle behöva omfördelas till underordnade, är en annan vänsteridé som är befängd enligt ledarskribenten.

Istället menar hon att allt handlar om individens ansvar för sitt liv, att alla måste anstränga sig för att komma någonstans. Det är disciplin och hårt arbete, pliktkänsla, hyfs och folkvett som måste återställas och det går inte att skylla alls på strukturer. Hon ger exemplet skolans problem som varken beror på resursbrist, stora klasser eller friskolor. Nej det är svenska elever som kommer försent, stökar och istället för att anstränga sig och arbeta hårt ropar ”kränkning!” och kräver särbehandling.

Artikelns budskap är tydligt. Alla problem i vårt samhälle; vare sig det gäller våld mot kvinnor, arbetslöshet, bostadsbrist, fatttigdom, ojämställdhet, ojämlikhet så beror det på lata, okunniga individer som inte förstått att de borde anstränga sig mer.

Det är en helt otroligt imbecill ståndpunkt och när jag läste det i min morgontidning av papper så välsignade jag betalväggen. Jag tänkte på alla utflyttade ungdomar från Luleå i 20-årsåldern som nu finns i storstäderna Stockholm, Göteborg och Malmö, som saknar egen bostad och tvingas bo i andra hand eller sova på en soffa hos en kompis. Jag tänkte på alla ungdomar som hankar sig fram på tillfälliga och lågavlönade servicejobb där anständiga arbetsvillkor inte längre gäller. Jag tänkte på dem, vilken tur att de slipper läsa sin hemtidning på webben! Slipper läsa om att det är deras eget fel, att de inte anstränger sig tillräckligt och att orsakerna ligger hos dem, inte i en dåligt fungerande bostadsmarknad eller arbetsmarknad. Jag välsignade betalväggen, de slipper läsa det här, för ingen av dem har råd att prenumerera på kuriren.

Men ack vad jag bedrog mig. Just denna ledarartikel ligger öppen på nätet. Den är gratis för alla att läsa. Däremot, Åsa Petersens krönika om tågkaoset, det ligger naturligtvis bakom väggen. För den handlar väl om strukturer.

2 kommentarer:

Bert Bodin sa...

Att det kollektiva ansvaret ens skulle existera är förmodligen något som förträngs av de envisa borgarna.

Har de någonsin läst sociologi?

Bra tankar, Sven.

Sven sa...

Ja, jag tror att det här kan vara en avgörande skillnad, att förneka det kollektiva. Jag tycker att den här ledaren var rätt extrem.