16 januari 2014

Att vandra i läge B

Det är ett nytt år och jag känner mig håglös. Jag har inte riktigt någon målbild för mitt framtida liv. Inte ens för det närmaste kvartalet. Det är nästan så jag bli lite orolig vad jag ska säga till mig själv vid kvartalsuppföljningen nu i april.

Jag sitter ibland i olika väntrum, på vårdcentralen eller sjukhuset. Där finns alltid en bunt kvinnotidningar. Ibland, om det mot förmodan jobbar en man på arbetsstället, så kan det även finnas några jakttidningar. Men jag gillar kvinnotidningar, man kan få veta mycket om smärtlindring vid förlossningar eller hur man tränar bort celluiter på låren.

I en tidning, kanske var det Tara eller Mama, kunde jag för en tid sedan läsa att man måste sätta upp mål för sitt liv. Vad man vill uppnå. Målet kallar man sedan för A. Därefter tittar man på sin nusituation, hur det ser ut just nu, och det kallar man för B. Skillnaden, upplyste tidningen, mellan A och B, det är det som du ska fokusera på att åtgärda.

Åtgärderna skulle sedan ske i fyra steg, men jag kommer inte riktigt ihåg hur det var upplagt. Jag tänkte på min egen situation, när A och B är precis på samma nivå, hur gör man då? När man inte känner för att åtgärda något. När A är lika med B då är man nog håglös, tänkte jag. Kanske borde jag läsa en jakttidning istället. En man ska inte vara håglös, han ska se framåt, ta fram bössan och sikta.

På hemvägen idag från jobbet, när jag gick till bussen, kom jag att tänka på att det är slutrea på affärerna. Kanske man skulle köpa en ny skjorta, så att det händer något nytt. Jag gick in på JOY, en affär som ligger på bottenvåningen i Strand. De har en herravdelning på ca 10 kvadratmeter mitt bland alla damkläder. När jag kom dit stod det en stor skylt att nu skulle de sluta sälja herrkläder och i fortsättningen bara föra damkläder. Jag frågade expediten varför och hon sa att de i alla år gjort förlust på herrkläderna. Så nu blir det damkläder för hela slanten. Jag förstår dem, det är inte värt att satsa på oss män. Jag tror jag köpte min förra skjorta på rean där i januari förra året. Den var rätt snygg faktisk, fortfarande som ny.

Ofta när jag känner mig missmodig brukar jag försöka börja med en ny populär diet. Jag tycker att det livar upp att plötsligt tvingas äta på ett helt nytt sätt, inte hålla på med den vanliga kött och potatismaten. Det brukar vara ett bra mål (sic!) till första kvartalet att gå ner några kilo i vikt. Att sätta upp ett A att sträva emot. Men så hörde jag en forskare på radio som sa att det nu var klarlagt att det är bättre för hälsan för oss över 50 att vara överviktiga, dvs att ha ett BMI mellan 25 och 30. Att vara smal med normalvikt är inte alls bra i min ålder, det kan till och med vara en hälsorisk. Jag tog till mig den nyheten med stort intresse.

Så det blir ingen ny diet. Trist.
Inget A att sträva emot, bara att fortsätta vandra omkring i läge B.

*******

Andra bloggare om , ,

5 kommentarer:

Elisabet. sa...

Tack för kvällens härligaste skratt!

Sven sa...

Elisabet: Ett gott skratt förlänger livet.....: )

Mats sa...

Man ska inte laga något som inte är trasigt. Man ska heller inte rubba ett idealt tillstånd, så sitt ner i båten.

Sven sa...

Mats: Haha....tack för ett bra råd! Jag sätter mig ner.

Sven sa...
Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.