19 december 2011

Utan att man märker det

Det är som om åldern smyger sig på oss som är äldre, att åren inte riktigt märks utan bara plussas på lite så där i hemlighet. Att man plötsligt ibland upptäcker sin ålder och att årens antal blivit ansenliga, utan att man direkt varit aktiv på nåt sätt. Att åldras är väl en av de få saker som sköter sig själv, utan större insats av den drabbade.

I och för sig finns det alltid de som har det värre. Min äldre bror fyller 64 idag, och det är ju betydligt mer än vad jag är. En av de stora förändringarna med att vara lillebror i vuxen ålder, är att det som var nackdelar när vi var små, nu vänts till en betydande fördel. Åldersskillnaden kommer aldrig att jämnas ut, ja, inte i varje fall så länge vi lever.

När man är barn så är åldersskillnaden väldigt viktig. Allt bygger på årsklasser och ingen vill umgås med någon som är yngre, bara med jämnåriga. Drömmen är att få vara med äldre, men det är få förunnat. Efter tonårstiden så jämnas det ut, äldre och yngre kan umgås tillsammans. Mina söner som alla är mellan 20-30 år, där är inte åldern särskilt betydelsefull, det är snarare intresse och personlighet som har den stora betydelsen.

Och egentligen säger den yttre åldern väldigt lite. Det är naturligtvis det som snurrar inne i huvudet som har betydelse. Och stigande ålder brukar ofta sammankopplas med stagnation på flera sätt; trygghetssökande, ökande rädsla och ett bristande energi. Men det behöver inte vara så. Min bror är ett bra exempel. Han återupptog sitt musicerande i 60-årsåldern som legat nere sedan han var tonåring, köpte ett nytt trumset och nu spelar han i flera band i Umeå, som turnerar runt på olika evenemang. Han ser verkligen till att ha roligt trots en stigande ålder.

Det är aldrig för sent att skaffa sig en lycklig ålderdom.
Sven, köp en elgitarr!

3 kommentarer:

Bert sa...

Bra Sven! Kämpa mot segregationen. Den är vi i Sverige bäst av alla på, vilket är skamligt.

Anonym sa...

Men Sven! Du har väl nyss SÅLT din gitarr? Mija

Sven sa...

Bert: Ja, så kan man se det. Det gäller att inte bli seg(grederad)

Mija: Ja, det stämmer. Men det var en koppling till brorsan som tagit upp sitt tonårsintresse. Jag har en kompis som jag spelade med när jag var ung, han frågar varje gång när vi träffas när vi ska börja spela igen. Ska du inte köpa en gitarr Sven? är en stående fråga :)