27 november 2011

Tre tomma hus

Att gå till kyrkan idag är som att besöka Folkhemmet; glest i bänkarna och de flesta är födda före femtiotalet. Jag gissar att det är som att besöka ett Socialdemokratiskt möte i dagsläget, lika glest och ålderdomligt. Det ekar tomt i Folkhemmet.

Retoriken i kyrkan är tvåtusen år gammal och det känns verkligen. Vem bryr sig om att någon åker på en åsna idag eller går på vatten. Vi åker ju till månen, landar och kan ändå komma tillbaka. Om det hade hänt i Mellanöstern för två tusen år sedan, ja, då hade det varit imponerande. Men att gå på vatten, det kan säkert Joe Labero ordna. Eller en riktig köldknäpp.

Jag är väldigt imponerad av alla de människor som kan få ut någon som helst livsvisdom i den kristna läran. Bara det här med att Gud, Jesus och Helig ande är tre olika väsen, men ändå egentligen samma sak. Ungefär som att socialdemokraterna är för solidaritet och gemensamt ansvar men ändå privatiserat flera statliga företag. Numera är det lika svårt att veta skillnaden mellan Gud, Jesus och Helig Ande som att veta vem som äger Tågen, Spåren och Tågstationerna. Det gäller att studera texterna noga för att förstå hur det hänger ihop.

I dagens predikan i Porsökyrkan ville prästen vara lite modern. Han jämförde Wikileaks frisläppande av hemliga dokument med Matteusevangeliets "nyhet" om att Jesus är Messias. Jag tycker att det var ett rätt bra grepp. Men han nämnde inte Assange. Han som är under utredning för misstänkt våldtäkt. Borde inte en predikan innehålla saker som är aktuella för oss? Vi har faktiskt redan hört om Jesus i tvåtusen år, det är ingen stor hemlighet som nu släppts första advent. Att prata om våldtäkt, sexuella övergrepp och våld mot kvinnor, det hade varit en bra inledning på det nya kyrkoåret.

Folkhemmet. Kyrkan. Det socialdemokratiska partiet.
Tre hus med retorik från svunna tider.

4 kommentarer:

Stugan sa...

Tänkvärt som vanligt...men Folkhemmet skiljer sig från de andra två husen såtillvida att det inte är en egen institution på samma sätt som de andra, utan en drömprodukt, möjligen ett strävansmål som SAP hade. Om det förverkligades så har nu M kidnappat det med oss inneboendes hjälp.
Man kanske kan säga så här, SAP lyckades med sin stora dröm gjorde invånarna till borgare och har aldrig fattat/dragit några slutsattser på vägen, ity även socialdemokratin är en i grunden religiös rörelse med väldigt många bokstavstrogna.

Maja sa...

Ja, det kan nog vara hög tid att uppdatera både det kristna budskapet och socialdemokratin. Vad betyder och innebär deras ideologier för oss i dagens samhälle?

Sven sa...

Stugan: Ja, det har du rätt i, det är lite olika hus. Folkhemmet var väl socialdemokraternas stuga, som de nu sålt ut till privata näringslivet som i sin tur hyrt ut till utländska bolag. Folkhemmet finns inte kvar. Att S är bokstavstroende, det tycker jag inte, de har väl alltid vara väldiga pragmatiska. Blandekonomi kallades det förr.

Maja: Precis. Jag tycker att det är rätt förvirrande kring bådas berättigande idag. Det behövs verkligen en uppgradering.

Stugan sa...

Sopå riksplanet har alltid varit pragmatiska, de har dock inte fotfolket eller som de kallas rörelsen. Att sossar på sjuttiotalet kunde ses på ica stoppa varorna i Domuskasse för att våga gå hem är väl inte tecken på pragmatism utan något annat, jag kallar det bokstavstronde.