18 november 2011

Nej!

Jag röstade nej till euron. Vid omröstningen var det många experter som sa att det skulle gå åt helvete för Sverige om vi inte gick med. Men det blev tvärtom, de var de länder som gick med som fick ett elände.

Alla partier, utom vänsterpartiet, har varit för utförsäljningar av skola, äldreomsorg och sjukvård. Partierna och ekonomerna har varit överens om att vi måste privatisera för att få en effektiv vård. Men det visade sig vara tvärtom. Våra skattepengar rinner ut ur landet och gamla vanvårdas.

Det var socialdemokraterna som började privatisera SJ, och dela upp företaget i smådelar som sedan såldes åt olika håll. Det ansågs modernt och fint och skulle ge bättre tågtrafik. Men det blev tvärtom.

Under många år så ansågs det privata näringslivet fungera för kundernas och medborgarnas bästa. Kunden i centrum blev ett sådant kraftigt mantra att till och med kommunerna kallar vårdtagarna för kunder. Men det är egentligen tvärtom. Privata näringslivet har naturligtvis vinsten i centrum och de drar sig inte för att kunden/vårdtagaren drabbas för att de ska tjäna mer pengar.

Som ni förstår så finns det en slutsats som vi kan dra av detta. Om etablissemanget - politiker, experter, privata näringslivet, media - alla driver en gemensam tes, vare sig det gäller kärnkraft, ekonomi eller samhällsprognoser, då kan man vara säker på att det är tvärtom.

Det finns bara ett parti som hela tiden sagt nej oberoende vart vinden blåst, och det är vänsterpartiet... nejsägarnas främsta intresseförening. Och märkligt nog, ju längre tiden går desto mer rätt blir det att säga: Nej, nu får det vara nog!

9 kommentarer:

Elisabet. sa...

Ja, det är svårt sånt här.
Jag tror verkligen inte att Staten är Bäst På Att Sköta Allt, men detta är ju rena rama snurren som det är nu.
SJ - det borde vara statligt i alla länder, tycker jag.
Jag vet en som tycker att skolorna borde vara det också.
Men om man bara har monopolföretag, typ SJ, då kan det ju lätt bli så att företagen lutar sig tillbaka, för dom har ju ingen anledning att bli bättre på service .., dom har ändå sitt på det torra?
Å, jag tycker verkligen att det är knepigt.

Sven sa...

Elisabet: Ja, men nu är det staten som måste skapa myndigheter som kontrollerar dessa privata företag så att de gör vad de ska göra. Man ropar på mer tillsyn från statens sida för att allt ska fungera.

Jag tror att staten (kommun, landsting) ska stå för det gemensamma, utan vinstintressen. Våra grundläggande behov när vi blir gamla, sjuka osv ska finansieras via skatten, och bygga på medmänsklighet.

Anonym sa...

Kan bara instämma, Sven. Men även jag har ibland känt att det skulle vara intressant att få driva en skola, där fokus verkligen ligger på undervisning.
I min skola är det alldeles för mycket som inte handlar om undervisning och det är en vanlig kommunal skola.
Men inte ska skattebetalarnas pengar gå till feta bonusar och vinster som lämnar landet; bedrövligt.
PV

Sven sa...

PV: Ja, allt är inte bra med de kommunala skolorna, det har tex blivit en väldig byråkratisering; dokument, planer, värdegrunder, som tar mycket tid från undervisning. Men mycket av det styrs faktiskt av staten, och även privata skolor måste sköta sånt numera. Ingen är fri från dokumentationshysterin.

Men man kan väl inte säga att friskolor varit helt negativt, det har nog tvingat kommunerna att skärpa upp sig. Men jag tror ändå att det är fel väg. Och det har att göra med vinstintresset. Man vet ju nu att det driver upp betygen på privata skolor, för man vill inte ha dålig reklam.

Anonym sa...

Instämmer!!
Dessutom SKA skolor vara statens intresse. Det ska banne mig inte bero på var i landet du bor vilken utbildning du får. Särskilt inte nu när du redan i årskurs 3 verkar behöva bestämma vad du ska jobba med.
Jag tror inte alls att ex personal sjukhus och äldreboenden helt igenom är ruttna. Rötägg finns överallt, och oavsett om man har konkurrens eller inte så sköter sig väl 95% av personalen och gör ett så gott jobb som möjligt. Titta på Posten. Inte var servicen sämre innan Citymail (numer Bring) kom in i bilden. Och Apoteket är ju en riktigt sorglig historia. Inte har priserna gått ner och inte har servicen blivit bättre - men sämre har den blivit. Dessutom finns ju där flera aktörer som för ut skattepengarna till utlandet enligt Ekot. "Framför allt företagen Medstop och Apoteket Hjärtat äger tillsammans ungefär en tredjedel av Sveriges apotek och får flera miljarder kronor i bidrag varje år från svenska staten för att kunna sälja billigare läkemedel till svenskarna".

Sven sa...

Anonym: Ja, det här med Apoteken, det är verkligen ett sorgligt kapitel! Det finns forskning nu som visar privat äldreomsorg har cirka tio procents lägre personaltäthet, fler timanställda och färre heltidsanställda jämfört med kommunala boenden. Och det är helt klart, ju mindre personal desto sämre vård!

Läs här om det: http://www.dagensarena.se/innehall/intervju/det-finns-en-naiv-tro-pa-konkurrens-i-valfarden/

Ingela sa...

Det finns skolor som ger högre betyg än vad som är berättigat för att hålla upp snittet och presentera bra resultat. Det är därför som Skolverket nu kommer att rätta 35 000 nationella prov.

Apoteket ska vi inte tala om, numera måste man förbeställa allt som inte är Alvedon, det finns ingenting i lager. Och det kan man förstå, många läkemedel är dyra, men det är ett elände när man ibland faktiskt (som i dag) har glömt att beställa dotterns injektioner fyra dagar i förväg. Rundringning till de apotek runt om kring som går att nå inom rimlig tid lämnar samma besked.

Sven sa...

Ingela: Ja, det är för dyrt att ha lager på medicin, därför satsar dom på det alla köper, typ alvedon. Precis som privata vårdcentraler hellre tar emot dom som är mindre sjuka, för att man får betalt per besök. Det är väldigt dålig hushållning av resurserna.

Anonym sa...

Så rätt du har!