27 december 2018

Utöka systembolagets sortiment


Omsorgen om folkhälsan går som en röd tråd genom Systembolagets historia. Om alkohol skulle säljas fritt skulle vi dricka mycket mer. Vi är många som fortfarande kommer ihåg vad som hände när mellanölet började säljas i vanliga butiker, alkoholmissbruket bland unga fick en rejäl skjuts uppåt.

Vad jag inte förstår är varför den omsorgen bara gäller alkohol? Varför säljs inte också sötade drycker, som läsk, saft, juice och andra typer av sötsaker som choklad och smågodis på systemet?

Det borde det göra.

Vi svenskar köper närmare 60 liter läsk och annan söt dryck per person och år, och då det gäller godis köper vi i genomsnitt runt 13-14 kg. Uppskattningsvis får vi i oss totalt 6 kg rent socker från läsk och 7-8 kg från godis.

Idag har 56 procent av männen och 41 procent av kvinnorna i åldern 16–84 år övervikt eller fetma. Samtidigt är det en allt större andel som motionerar, vilket kanske verkar motsägelsefullt, men senare års forskning tyder på att det inte räcker med att träna, det är intaget, vad vi äter som är avgörande.

Samhällskostnaderna för kraftig övervikt är beräknat till 172 miljarder medan alkoholens kostnader är mindre, ca 160 miljarder, vilket kanske är lite förvånande. Det betyder alltså att skadeverkningarna från vitt socker är minst lika allvarliga för folkhälsan som alkohol. 

Så mitt förslag, så här i jultider, är att försäljning av sötade drycker och godis flyttas från livsmedelsaffärerna till Systembolaget. Där är åldersgränsen 20 år vilket kommer att rädda barn och ungdomar från fördärvet. Langning från vuxna till minderåriga av läsk och sötsaker kommer att vara förbjudet, och även om det inte går att kontrollera alla hem kan myndigheterna göra stickprovskontroller, exempelvis under jul och nyårshelgerna.

Systembolaget får också i uppgift att förändra vår attityder till socker. Kanske med slogans typ, "Man kan ha roligt utan socker" eller "Tänk på barnen under julen, fira utan socker".

******

6 kommentarer:

Bert Bodin sa...

Mycket bra idé. Och dessutom lägger vi "alkoholskatt" på godiset, tycker jag.

Sedan undrar jag vem som dricker min kvot av läsk, förutom sin egen. Jag kanske får i mig 1 liter tonic tillsammans med gin per år. Och högst 1 kilo godis. Högst!

Sven Teglund sa...

Jamen det var också bra förslag, alkoholskatt på godiset! Det är samma med mig, någon annsn dricker och äter min ranson.

Cecilia N sa...

Jag tycker det ska vara två olika "farliga affärer".
Så att man inte lika gärna kan köpa alkohol när man nu ändå är ute på farligheter.

Socker får inte folk att uppföra sig galet i trafiken och bland folk även om man fått i sig för mycket. Stora mängder sega råttor och polkagrisar får inte konsekvenser för att sköta arbete och relationer. Många har hamnat på gatan av överdrivet alkoholintag, men jag tror aldrig det hänt pga socker.

Ja. Det finns många som kan ta det lugnt med alkoholen. Men det är ju inte därför det finns systembolag.

Sven Teglund sa...

Cecilia N: Ja det är ju så man tänker, att alkoholen har så stora skadeverkningar, att vissa hamnar på gatan, rattfylla osv. Men av socker hamnar många på sjukhus, dör i förtid och lämnar anhöriga ensamma i förtid. Det är faktiskt en stor katastrof på gång där sjukvården inte kommer att klara av problemen. Som du ser kostar övervikt och fetma mer än alkoholens skadeverkningar! I och för sig är det svårt att beräkna men det r ändå officiella siffror.

Sen är ju mitt förslag inte bokstavligt, syftet var att visa på att myndigheterna måste göra något mot sockret precis som man en gång gjort mot alkoholen. Att införa motbok för socker kanske vore en annan väg, med en ranson på 5 godisar per familj och månad. Eller Berts förslag, höjd skatt drogen.

Någon slags begränsning kommer att tvingas fram, det är jag säker på.

Benved sa...

Det blir svårt att rädd människan från sig själv!

Sven Teglund sa...

Benved: Staten kan! :)