31 januari 2018

"Kafferep i konstens finrum" - artikel i NSD

Just nu pågår min utställning "Mors virkade dukar" på Bodens konstgille. Journalisten Lena Tegström från NSD var där på vernissagen och skrev sedan en väldigt fin artikel som publicerades måndag den 22 januari 2018. Eftersom texten på nätet är annorlunda än den i tidningen så delar jag  texten också här på bloggen.

Kafferep i konstens finrum

Med utställningen "Mors virkade dukar" flyttar Sven Teglund sin mammas dukar från att vara nedpackade i lådor till konsthallens väggar. Där får inte bara hans mor Siri Johansson återupprättelse, utan även hemmafruarna och handarbetet.

Sven Teglunds utställning hade vernissage i lördags. Med var också hans vänner Eivor Bryngelsson, Cecilia Falk, Ewa Hedkvist Petersen, Margareta Bladfors Eriksson och Margareta Landström Karlsson samt hans fru Karin Melin. De hade kafferep, åt småkakor, skvallrade och virkade dukar. Kalaset som live performance filmades och kommer sedan att visas under utställningen som pågår till och med 11 februari. 
Sven Teglund har målat akvareller länge. Det är ett medium som lockar till att göra vackra vyer, solnedgångar och björkar. Han for iväg med sin ryggsäck och sökte de motiven, men av en slump när han gick sin kvällspromenad på Porsön såg han översnöade husvagnar. Han började istället måla det som finns runt omkring honom. Inte människor, utan spåren i snön av människornas aktiviteter. Vardagen, det som finns nära. 
Hans mamma, Siri Johansson, bodde hela sitt liv i bruksorten Husum. Hon var hemmafru, precis som dr andra kvinnorna i byn. De tillhörde en generation där man inte fick vara sysslolös. När granntanterna fikade tillsammans passade på att handarbeta.
- Virkningen hade också en social funktion och därför försöker jag återskapa det här, säger Sven Teglund. 
När hans mamma dog 2010 efterlämnade hon flera lådor med virkade dukar.
- Dem hade jag egentligen inte sett under hennes levnadstid. Man var så van vid dem. Varje gång jag fyllde år fick jag en duk, liksom barnen.

Så en dag såg han en av hennes dukar, som att det var första gången.
- Det hände något inombords och jag kom på vilket enormt jobb hon gjort, som hon inte fått uppskattning för. 
Han bestämde sig för att måla av den i akvarell. När han hade gjort den första bestämde han sig för att måla 20 sådana målningar för att ställa ut. Också för att lyfta upp den där glömda duken och för att återupprätta det kvinnliga handarbetet.
- Jag vill inte bara lyfta duken och min mamma, utan kulturen som inte har accepterats av hemslöjdsrörelsen fram till hösten 2016. Då hade hemslöjdstidningen ett helt nummer om virkning och gjorde avbön. 
Tavlorna är tredimensionella och målade med respekt.
- För mig är inte akvarellmåleriet målet utan det är ett medel för ett kulturellt projekt, säger Sven Teglund.
Han hittade också en duk av sin mamma som var ofullbordad och som Margareta Bladfors Eriksson virkade klart under vernissagen.
- Det känns stort, säger Sven Teglund.
Texten skriven av Lena Tegström NSD Skvallrar. Margareta Landström Karlsson, Eivor Bryngelsson, Cecilia Falk, 
Ewa Hedkvist Petersen, Margareta Bladfors Eriksson (skymd) och Karin Melin virkade, åt småkakor 
och skvallrade.


Öppna ögon. Sven Teglund berättar att det var den här runda duken som öppnade hans ögon för vilket enormt arbete som hans mamma Siri Johansson lagt ned på sina dukar


"Jättefina". Ruth Selberg och Yvonne Persson tittar på akvarellerna. "Jag trodde först att det var virkat. Nu ser man att det är målat. Mamma virkade mycket, så mycket känner jag igen", säger Ruth och Yvonne tillägger: "En del är så kreativa och kommer på så mycket. De är jättefina""Jätteroligt". Margareta Bladfors Eriksson är jätteglad över uppdraget att på virka klart Siri Johanssons ofullbordade duk. "Allra roligast är det fantastiska sätt på vilket Sven lyfter fram sin mamma och det kvinnliga hantverket." SvenTeglunds fru Karin Melin syns i bakgrundenBild: Lars Teglund. Publikrekord i Konsthallen, 177 besökare på vernissagen.

1 kommentar:

Matten och Nelsson. Tankar i nutid. sa...

Hade tänkt gå men det blev kortslutning i hjärnan och jag gjorde något annat istället. Men utställningen finns ju kvar en tid och artikeln var verkligen jättefin.