20 oktober 2017

Look at what happened last night in PorsönIgår besökte Jan Björklund Luleå och passade på att besöka Porsön. Enligt Björklund är Porsön ett område med hög kriminalitet och utanförskap. Och som en sann "liberal" anser han att det naturligtvis är fler poliser som behövs, som ska vandra omkring på gång- och cykelvägarna för att skydda befolkningen.

På bilden ser man att Björklund, för att våga gå omkring på området måste ha två poliser som följeslagare, plus ett gäng rädda lokala politiker. Det kanske är första gången även för dem, som de besöker Porsön och efter vad de läst i tidningen är de nu ute i de "farliga förorterna". När borgerliga politiker pratar om "stort utanförskap" menar de egentligen de områden som ligger utanför deras egna kvarter, och som de vanligtvis aldrig besöker. Bara om de verkligen är tvungna, som nu när Björklund ska utnyttja Porsön för egna politiska syften. Promenaden ser ut att gå i högt tempo, de har just gått förbi Kyrkan och är på väg över gångbron mot hyreslängorna, och de vill naturligtvis göra bort besöket så fort som möjligt innan befolkningen i detta utsatta område angriper dem.

I och för sig. Hade jag varit ute på min dagliga promenad och sett det här följet hade jag kanske blivit förbannad och börjat kasta stenar på dem, men de hade tur. Jag går ju min dagliga promenad runt området bara på kvällarna efter klockan nio. I över 25 års tid har jag gått denna kvällspromenad runt området, kväll efter kväll, i mörker, kyla och snö. Och jag har alltid upplevt området tryggt och lugnt. Massor med studenter och vanliga innevånare som varje dag fyller området, affären, pizzerian, gång- och cykelbanor.

Men visst händer det saker här precis som på andra områden. Skadegörelse i form av klotter, sönderslagna fönster och uppeldade soprum har varit återkommande problem. Under 2016 började Porsön beskrivas som ett utsatt problemområde, och sedan dess har "oron" dragit igång. Porsöns centrum är i behov av renovering och upprustning, det är ett rätt slitet 70-talsområde. Men även om Porsö centrum är i stort behov av renovering så är det absolut ingen samlingsplats för ungdomar, missbrukare eller kriminella. Området är fyllt av vanliga studenter och Porsöbor som går på ICA och handlar eller äter en pizza på Pizzeria Porsön.

Björklund är alltså här för att överdriva situationen på Porsön och för att sprida obefogad oro och vinna politiska poänger. Det är precis samma taktik som Trump använde när han sa - Look at what happened last night in Sweden, och ingen kunde förstå vad han menade. Det här är samma taktik som Sverigedemokraterna använder när de säger att Sverige är nära en kollaps, syftet är att sprida oro och missmod. Och lösningarna för dessa populister är alltid repressiva åtgärder. Peka ut flyktingar och invandrare. Ropa på fler poliser.

Björklunds promenad på Porsön är ett tecken i tiden. Först sprider man oro hos medborgarna, genom att påstå att här är ni inte trygga. Sedan hävdar man att vi måste lyssna på "folks oro". Och sedan det obligatoriska kravet på fler poliser och mer övervakning. Men aldrig ett ord om sociala åtgärder.

******

Inga kommentarer: