25 oktober 2017

Lennarts båtar

Min bror Lennart Teglund bor med sin fru i ett parhus i Umeå. Till varje hus finns ett garage i en gemensam garagelänga och garagen är öppna mot varandra och har inga mellanväggar. Längst in i Lennarts garage finns två presenningar upphängda i taket. Innanför dessa ligger Lennarts verkstad. Den är ungefär 5 kvadratmeter stor och består av en arbetsbänk och ett stort antal verktyg; svets, rondell och andra oundgängliga maskiner. I detta begränsade utrymme har Lennart jobbat nästan vare kväll i 20 år, och numera som pensionär är han där varje dag.I verkstaden har han installerat en vanlig köksfläkt, med ett rör som går ut genom väggen och syftet är att suga ut de farliga gaserna från svetsen. Tyvärr har den inte varit riktigt effektiv och Lennart börjar få problem med lungorna efter alla år och snart kanske han måste begränsa tiden i verkstaden.

I denna verkstad inrymd i ett garage på ett minimalt utrymme, har han under många år byggt fantastiska modellbåtar i koppar. Båtar som är rena fantasiskapelser, men som ändå utgår från de bogserbåtar som trafikerade hamnen i Husum när vi växte upp. Materialet till dem hämtar han på skroten, det är kasserade plåtbitar, rör och trådar som han använder och löder ihop till väldigt vackra modeller, former som han skapar i stunden.


Lennart i verkstaden

Kopparbåtarna

 

 

När jag står utanför presenningen i garaget och ser ljuset av svetsen och rondellens blixtrar, ställer jag mig frågan, var kommer all denna kreativitet ifrån. Visar Lennart egentligen på konstens villkor?  Ur intet, ur den kasserade metallen, kan han skapa något gudomligt, så att solen speglar sig i den blanka kopparmetallen till glädje för alla oss andra. Det är inte de omgivande förutsättningarna som avgör, utan det är den konstnärliga kraften som obändigt och obevekligt strömmar från en inre källa.

Den skaparkraften är olika stark hos var och en. Lennart är en av de personer som har fått en väldigt stor portion av den varan.

*****

4 kommentarer:

Tommy Sjölund sa...

Ljudet och "blixtarna" var lite av Frankenstein film över sig, men här kom det vackra skapelser, intressant filmat, hoppas min tolkning accepteras. Tycker det var kreativt.

Bert Bodin sa...

Läckert!

Eva Nygren sa...

Tror du inte alla har den där skaparkraften egentligen? Jag tror det, men att den måste växa i någon sorts mylla. Det kan vara olika sorters mylla, inte sällan har den sitt ursprung i ångest. Som om man har tur och kraft och tur, kanske, kan omvandlas till en kreativ kraft. Din brors båtar är verkligen speciella och intressanta och materialet så underbart vackert!

Sven Teglund sa...

Eva: Ja jag tror det, att alla har skaparkraften men det tar olika uttryck, det är ju inte säkert att det blir båtar, eller tavlor. Det kan ju vara ett engagemang i Kyrkan, eller Röda Korset, där man skapar relationer och bakar och säljer fikabröd, och ger till andra behövande. Det finns otroligt mycket sånt som pågår i landet, men som kanske inte märks och uppmärksammas på samma sätt.