20 april 2017

I glasögonbutikenNu har jag köpt nya glasögon igen. För mig som varit närsynt sedan jag gick i femman är det en återkommande sysselsättning var tredje eller fjärde år. Numera är synen även påverkad av min höga ålder, så jag måste ha progressiva glas.

Varje glasögonaffär har sina egna lockpriser och det är helt omöjligt att jämföra och bedöma var man kan få det bästa priset. Vissa har 25% rabatt på både båge och glas, andra har halva priset på ett andra par glasögon, vissa lockar med gratis solglasögon och det finns affärer som lovar två par extra glasögon. Jag förstår inte varför man ska köpa flera glasögon åt gången, för mig räcker det med ett par.

Jag gick in hos en optiker där det stod på dörren: Köp progressiva glasögon för 1750 kr! Jag tyckte att det lät som ett bra pris. Det var även 50% rabatt på synundersökningen om man var pensionär och kom in på förmiddagen, men tyvärr, jag är inte pensionär än så jag fick betala fullt pris. Nåja, priset på glasögonen lät ju ändå bra.

Först skulle jag välja bågar. Expediten sa att det finns olika hyllor med bågar att välja på, i fem olika kategorier: "mycket fula bågar", "fula bågar", "tråkiga bågar", "snygga bågar" och "mycket snygga bågar". Hon sa att det var bara mycket fula bågar som ingick i priset som stod på dörren. Om jag ville ha snyggare bågar så kostade det lite mer. Och efter att ha provat visade det sig att en båge ur kategorin "mycket snygga bågar" var den som passade mig bäst. Det tyckte hon också.

Sen var det dags att välja glas. Det finns olika sorter och kvaliteter, förklarade hon för mig, särskilt när det gäller progressiva glas. Hon delade in dem i fem kategorier: "mycket dåliga glas", "dåliga glas", "vanliga glas", "mycket bra glas" och "mycket, mycket bra glas". Det var stor skillnad på dem, och jag fick se ett exempel på "mycket dåliga glas", de som ingick i det rabatterade priset som stod på dörren. Det mesta var suddigt på sidorna och med ett så litet skarpt synfält i mitten att jag säkert inte ens skulle hitta hem. Så hon rekommenderade ett lite bättre glas. Det kostar ju lite mer naturligtvis, men man måste ju unna sig att se bra, eller hur?

Jag bestämde mig för att stanna på kategori fyra, mycket bra glas, man kan ju inte ha det bästa jämt. Vill du ha reflexfritt, frågade hon då, det måste man ha, annars går glasögonen knappt att använda utomhus. Och eftersom jag gärna skulle vilja gå ut ibland så accepterade jag reflexfritt. Tyvärr ingick inte reflexfritt glas i priset som stod på dörren.

När jag skulle betala uppgick kostnaden för glasögonen till 7200 kronor.

Vill du även ha en försäkring för 300 kr per månad nu när du köpt så dyra glasögon, frågade expediten avslutningsvis. Om olyckan skulle vara framme.
Nej, nej och åter nej, svarade jag. Ingen försäkring!

Man måste sätta gränser i tid, tänkte jag, så man inte blir pålurad något onödigt.

******

4 kommentarer:

Bert Bodin sa...

Men jösses. Så mycket var det längesedan jag betalade för glasögon. Ändå har jag snygga bågar med bra glas som är antireflexbehandlade. Så bra, att jag nu tre år senare inte "fick" köpa några nya. Mest för att synen inte förändrats.
-Men jag förstår inte, sa optikern. De är ju som nya. Inte en repa. Hur har du gjort? Du får inte köpa några nya, skrattade hon.
När jag köpte dem kostade de 3500 kronor.
Så nu kostade jag på mig ett par solglasögon med progressiva glas istället. För 3200 spänn.

Sven Teglund sa...

Bert: Vilken tur..för dig :)

Matten och Nelsson. Tankar i nutid. sa...

Hm, viktigt att inte låta sig förföras att handla mer än det var tänkt. Själv gick jag direkt till den dyraste hyllan i den fina butiken med personlig betjäning och utprovning av bågar. Och fick en försäkring ett år på köpet. Den var bra att ha när en av de fyrbenta tyckte sig behöva mina glasögon mer än jag, tyvärr passade de dåligt så han bet sönder hela härligheten. De ersattes med nya glas och bågar, utan kostnad eftersom det var under första året efter köp. :)
Hälsningar Anna-Carin

Bert Bodin sa...

Tur?!!!
I mitt fall ett icke obetydligt inslag av skicklighet.

😎