6 mars 2017

Ta inte folks oro på allvar


Porsö centrum

Sverige är ett av de bästa länderna att leva i. Det finns ju ett stort antal undersökningar som visar att vi är på topp i det mesta; låg korruption, hög innovation, hög jämställdhet, bra affärsklimat, tredje bästa landet i världen för gamla, jämlikhet, bästa ryktet i världen, bra föräldraledighet, fri sjukvård etc. Trots det har ett antal sverigeovänner lyckats sprida en bild av att Sverige är nära en kollaps. Hur de lyckats med det är en gåta. Men om vi bortser från det, så har denna felaktiga bild gjort att svenska folket tydligen har blivit "oroliga". Detta har i sin tur gjort att politiker från de flesta etablerade partier börjat uttala sig att "vi måste ta folks oro på allvar".

Först missleds folk med propaganda att det är kris, sedan blir folk oroliga av den felaktiga informationen och sedan ska vi ta deras oro på allvar? Nej, det ska vi inte. Vi ska säga åt folk att vi inte alls tar deras oro på allvar. För oron är inte byggd på verkligheten, utan på en missuppfattning. Här kan vi kan lära oss av psykiatrin; inbillade föreställningar behandlas bäst med en lagom dos verklighet.

Jag bor på Porsön. I minst 20-25 års tid har jag gått en kvällspromenad runt området, kväll efter kväll, i mörker, kyla och snö. Och jag har upplevt området tryggt och lugnt. Massor med studenter som varje dag fyller området, affären, gång- och cykelbanor.

Men visst händer det saker här precis som på andra områden. Skadegörelse i form av klotter och uppeldade soprum och bilar har varit återkommande problem. Under 2016 började Porsön beskrivas som ett utsatt problemområde, och sedan dess har "oron" dragit igång. Folk har blivit oroliga att promenera på området, och kommunen tog fram en "oroskarta" där folk fick kryssa in sin oro. Den blev full av kryss. Någon var till och med orolig mitt ute på Porsöfjärden, det handlade visst om risk för oberäkneliga strömmar.

Efter det här har negativa nyheter dragits till Porsön som flugor till en sockerbit. Porsöns centrum är i behov av renovering och upprustning, det är ett rätt slitet 70-tals område. Många har då gjort en koppling till att om ett område är slitet så kan det vara en grogrund för sociala problem, det vill säga att grupper med lägre socioekonomisk position hamnar där och sen bildas subkulturer med hög kriminalitet. Och så kan det naturligtvis vara i vissa förorter. Men även om Porsö centrum är i stort behov av renovering så är det absolut ingen samlingsplats för ungdomar, missbrukare eller kriminella. Det är studenter och Porsöbor som går på Ica och handlar, och studenterna bryr sig inte särskilt mycket om färgen har flagnat.

Om det nu är så hemskt som alla säger, att 2016 varit ett år då Porsön haft en väldigt stor ökning av brott, så borde det vara tydligt i statistiken. Så jag gick in och tittade på brottstatistiken de senaste fyra åren. Och visst, det var en marginell ökning mellan 2015 och 2016, främst på grund av skadegörelse, men sedan 2013 har antalet anmälda brott m i n s k at med 12 procent!

Av detta drar jag följande slutsatser.
Folks oro över tillståndet i Sverige är betydligt överdriven, och borde mötas med fakta.
Folks oro över situationen på Porsön är betydligt överdriven, och borde bemötas med statistik.
För den skull säger jag inte att det inte finns problem, bara så ni vet det.

*******5 kommentarer:

Matten och Nelsson. Tankar i nutid. sa...

Visserligen bor jag inte på Porsön men kan ändå inte annat än hålla med dig. Väl talat!/Anna-Carin

Sven Teglund sa...

Tack Anna-Carin :)

Hans Moberg / porsön sa...

Väldigt bra analys och mycket bra att du beskriver den vekrlighet som media tydligen inte intresserar sig för, AT vi har det riktigt bra!

Anders Gunnarsson sa...

Det är en relevant och bra beskrivning av både Porsön och inte minst Sverige. Det är ledsamt när desinformation och propaganda får fäste i människors oro. Därför är ditt klarläggande välgörande.

Sven Teglund sa...

Hans Moberg: Ja, det är viktigt att det blir balans, i och för sig måste media skriva om problem men det ska ha rimliga proportioner.
Anders Gunnarsson: Tack, ja, jag kände ett behov av att nyansera de negativa bilderna som sprids.