1 december 2016

Se möjligheterna

I Tjernobyl har den nya sarkofagen kommit på plats, som ska skydda den läckande reaktorn i 100 år. Den har kostat 14,6 miljarder kronor att bygga. Man hoppas kärnkraftverket hade betalt sin hemförsäkring, så att det täcker beloppet. Sarkofagen är tydligen unik i sitt slag och har byggts av en fransk firma, och denna stora investering har säker satt igång tillväxten i området. Det är ju ändå det som är viktigast, att hålla igång tillväxten.

Finland planerar att bygga ett kärnkraftverk i Pyhäjoki. Det ligger i Österbotten 15 mil från Luleå och man tänker även lagra kärnavfall där. Flera kustkommuner i Norr- och Västerbotten har protesterat, även Umeå. Men i Luleå säger vi inte någonting om det. Vi tycker att kärnkraft behövs för tillväxten skull. Och skulle det, mot all förmodan, gå riktigt illa kan vi alltid bidra med stål från SSAB för att bygga en sarkofag där, tekniken finns ju redan och vi måste ju lita till de tekniska lösningarna.

I Arktis pågår det just nu en klimatkris, det är 20 grader varmare än normalt, isen smälter och forskare är chockade över vad som händer. Vi i Luleå tycker att man inte ska hetsa upp sig så mycket över det. Istället borde vi se till möjligheterna. En sådan enorm och överraskande värmebölja kan få stor betydelse för turistnäringen och förlänga sommarsäsongen betydligt här i Luleå. Vi tänker särskilt på skärgården och den tillväxt det skulle innebära för alla små entreprenörer. I och för sig kan det krävas vissa omställningar, vinterturismen får man kanske lägga ner. Jukkasjärvi ligger ju där i framkant, deras ishotell är ju redan nu anpassat efter vinterns försvinnande, med hjälp av en väldig kylanläggning.

Men det finns saker som vi verkligen blir upprörda över här i Luleå. En utredning har föreslagit en skatt på varje flygresa med 80 kr! Det är ju lika mycket som en kopp kaffe och en mazarin kostar på caféet i Kulturens hus. Det är ju en katastrof för hela Norrland, det kommer att förstöra alla möjligheter för oss att klara oss, och tillväxten... vad händer med den? Vi kommer verkligen att kämpa emot denna skatt med alla medel.

Man måste ju förstå att Luleå ligger 100 mil från Stockholm, men bara 15 mil från Pyhäjärvi. Vi måste kunna flyga härifrån om det smäller där. I varje fall under tiden som de bygger sarkofagen.

******

Inga kommentarer: