27 november 2016

Storpotäten och regionerI barnprogrammet från 70-talet, "Vilse i pannkakan" finns Storpotäten, en symbol för kapitalismens innersta väsen, som vill lägga beslag på alla potatisar och lägga dem i sin egen ficka. Det är flera generationer av oss svenskar som varit präglade av Storpotäten,  den otäcka storkapitalisten.

Det var därför väldigt förvånande när regeringen inledde projektet med att ändra regionindelningen i landet och det fick namnet STORregioner. Jag förstod redan då att projektet var helt dödsdömt. Så fort svenska folket fick höra talas om Storregioner så associerade de direkt till Storpotäten. För min inre syn såg jag hur kommunalråd och landstingsråd som tillsammans skulle lägga filtar över hela Norrlands potatisland och roffa åt sig överskottet och sen skulle de sitta och glufsa i sig det i Storstaden långt borta. Och kanske dricka en Stor stark till på skattebetalarnas bekostnad.

Jag ger härmed ett tips till landets politiker, använd aldrig ordet STOR i något som helst sammanhang. Tänk på att aldrig säga Stordrift, Storskaligt, Storkommun, Storstad eller Storstockholm. Möjligtvis Stormaktstiden kan nämnas ibland.

Däremot går det bra att använda ordet små. Småskaligt, småorter, småfolket. Små restauranger som ligger vid små gator. Små jordbruk. Småstäder med små affärer. Små avverkningar, inte stora kalhyggen.

Fast det är bara halva sanningen. Det är i princip bara staten, kommunen och landstingen som inte bör använda ordet stor, för då tänker vi direkt på Storpotäten. Men då det gäller den verkliga kapitalismen, storknösarna och storbolagen, då är det tvärtom. Folket älskar Stormarknader över allt annat. Ju större affärslador med ordet STOR på skylten desto bättre. Ibland tvingas en del Stormarknader att lägga till ord som MEGA eller MAXI för att försöka bräcka alla.

Affärsområdet i Luleå heter följaktligen Storheden. Alla som handlar där tänker egoistiskt på hur billigt det är där i förhållande till småaffärerna i stan. De tänker inte på Storpotäten som stoppar deras pengar i fickan.  Istället beundrar de privata bolag som hela tiden lyckas bli större och större. De kan till och med resa långt för att uppsöka Gekås i Ullared. Men så fort man hör talas om Storregioner då ser man Staffan Westerberg framför sig.

Märkligt att nyliberalismen kunnat vända det här landet i 180 grader sedan 70-talet. Kapitalister som Ingvar Kamprad hyllas och ses som välgörare för befolkningen, men politiker som försöker att klara finansieringen av välfärden betraktas som förtäckta storpotäter.

2 kommentarer:

Bert Bodin sa...

STORartat, Sven.
(Tolka det som du vill, men jag kan ju inte skriva "småbra".)

Sven Teglund sa...

Storartat...det får duga Bert 😊