21 juni 2016

Alkoholdrickandet går längre och längre upp i åldrarnaI Godmorgon världen i P1 ställdes nyligen frågan, varför är ungdomar av idag så skötsamma? Och det kan man verkligen fråga sig. Alkoholforskare är förbluffade över skolungdomarnas minskade drickande och minskade droganvändning sedan 70-talet. Det är de lägsta nivåerna som någonsin uppmätts.

Bara sedan år 2000 har antalet niondeklassare som någon gång provat alkohol halverats! Trenden gäller både i städerna och på landsbygden, oberoende av kulturell bakgrund och är ett globalt fenomen.

En av förklaringarna kan vara att det är hårdare konkurrens både att få jobb och bostad. Alla måste plugga i gymnasiet och universitet för att ta sig fram och få ett bra liv. Därför är ungdomar idag helt främmande för att flyta omkring helt meningslöst som Jack gjorde på 70-talet. Det är inte punk som gäller längre utan dansmusik vars rytm passar bättre till löpbandet. En annan förklaring är naturligtvis de sociala medierna, där ungdomar kan ta kontakt och visa upp sig utan att behöva berusa sig för att bjuda upp till dans.

Många äldre fortsätter trots allt att klaga på ungdomarna och hävdar att de blivit curlade av sina föräldrar och därför blivit bortskämda och lata. Det är helt fel. Ungdomar av idag är skötsamma, tycker det är dumt att dricka, är hälsomedvetna, otroligt ambitiösa och ansvarstagande. Dessutom mycket trevligare och socialt utåtriktade än alla tidigare generationer.

Det vi måste oroa oss för idag är vuxenvärldens leverne. Hur ska vi kunna påverka de äldres attityder till alkohol och droger? Alkoholdrickandet går nämligen högre och högre upp i åldrarna. Riskkonsumtion av alkohol ökar dramatiskt bland Sveriges pensionärer. Störst är ökningen hos 75-åriga kvinnor, där andelen riskdrickare femtonfaldigast på 30 år. Situationen är alarmerande, särskilt då kommunernas äldreomsorger inte är anpassade efter att ta hand om ett ökat antal missbrukare.

Jag tror att ungdomarna måste ta tag i vuxenvärlden och göra särskilda insatser. Man kan tänka sig att starta organisationen "Ungdomar räddar vuxenvärlden", där ungdomar engagerar sig i arbetet mot alkohol och droger hos äldre. Organisationen kunde ha röda jackor på sig och gå runt och vandra på barer, restauranger och äldreboenden. Försöka prata med de äldre och fråga om de behöver någon hjälp på nåt sätt. Kanske hjälpa en pensionär hem som fått i sig för mycket.

Det handlar mycket om att förändra de äldres attityder, att ungdomarna sprider tanken på att man inte behöver dricka för att ha roligt. "Ungdomar räddar vuxenvärlden" kunde ha föreläsningar hos PRO i syfte att förändra deras värderingar och levnadssätt.

Det är också viktigt att ungdomarna med röda jackor samlas utanför systembolaget i samband med riskhelger som påsk, midsommar och jul- och nyårshelgen. Där kan de dela ut broschyrer med information om att äldres hjärnor är särskilt känsliga för alkohol och skapar ökade minnesproblem och större risk för fallolyckor.

**********

6 kommentarer:

Bert Bodin sa...

Slut med virren i Ryssbält, alltså.

Bert Bodin sa...
Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.
Sven Teglund sa...

Ja tyvärr. Johan har redan slutat 😊

Elisabet. sa...

Du är bara bäst!

Sven Teglund sa...

😊😋

Sven Teglund sa...

😊😋