22 januari 2016

Digitala plakat

När jag var ung kunde jag gå i demonstrationståg och bära plakat som jag helt säkert stod bakom. USA ut ur Vietnam! Daghem till alla! Bostad åt alla! Rädda skogen på Ålidhem! Och så vidare. Världen var på nåt sätt svart-vit, eller så uppfattade jag den i varje fall.

Det känns numera allt svårare att veta hur jag ska ställa mig i olika frågor. Det räcker inte bara att hålla på arbetarklassen och vänstern. För det finns både en vanlig vänster som utgår från klassperspektivet, och en annan del som anser att identiteten är viktigast. Det svartvita har numera blivit regnbågsfärgat, och falangerna är ofta i luven på varandra. Och socialdemokrater återfinner man i det mest konstiga sammanhang, som chefer för banker eller som ägare till privata företag som gör vinster i välfärden.

Det är hopplöst att följa debatterna i media, allt är så komplicerad, och särskilt för mig som på samma gång är vit, heterosexuell, socialist och norrlänning. Vad anser jag egentligen i olika frågor, och har jag verkligen rätt perspektiv utifrån min egen privilegierade position?

Det här gör att politikerna idag inte kan ha bestämda uppfattningar, det beror liksom på. Visioner på lång sikt är inte riktigt möjliga, snarare är det gårdagens twitterstorm som bestämmer vad man tycker idag. Det gäller att ändra sig snabbt om opinionen drar åt ett annat håll.

En sak är då säker. Det börjar bli allt svårare att gå i ett demonstrationståg. Det går helt enkelt inte att enas om vilka plakat som ska gälla för hela tåget. Den uppfattning som de främsta i tåget har, hinner ändra sig till de sista har kommit fram.

Jag vet inte om det stämmer, men jag har hört att socialdemokraterna till 1 maj 2016 ska ha digitala plakat, så att man hela tiden kan ändra budskapen, under tiden man vandrar fram på gatorna. När tåget passera hyreshus kan man ha SÄNK HYRORNA! och när det går förbi bostadsrätterna så bläddrar man fram BEHÅLL RÄNTEAVDRAGET! och när det går förbi paradvåningarna i centrum VI BEHÅLLER RUT!

Det kommer att bli det perfekta demonstrationståget utan kompromisser, där alla får allt som de önskar. Åt var och en efter de senaste opinionssiffrorna!

Så här kanske tåget kan bläddra fram sina digitala plakat:

INGA VINSTER I VÄLFÄRDEN......GÄRNA VINSTER men MED MÅTTA.....
VI STÖDJER PRIVATA INITIATIV i VÅRDEN!

SOLIDARITET MED MÄNNISKOR SOM FLYR FRÅN KRIG .....STOPPA SYSTEMKOLLAPSEN......STÄNG GRÄNSERNA!

STÖD KULTUREN......SPORT ÄR OCKSÅ KULTUR.....FLER EVENT GER MER TILLVÄXT!

RÄDDA KLIMATET......ÖKAD TILLVÄXT ...... FLER FLYG TILL THAILAND!

*******

5 kommentarer:

Stugan sa...

Ibland när jag hör ungdomar omkring mig är de lika säkra och stadiga på hand i kan med lätthet hitta plakat som räcker hela demonstrationståget. Det är för oss medelålder som livet hela tiden blir svårare. Med stigande ålder och erfarenhet kommer fler "och ena sidan och andra sidan" in i ditt medvetande. Då är det inte längre olika falanger inom socialdemokratin som är i luven på varandra - du är i luven på dig själv - och därför är det svårt att välja plakat. Mitt plakatförslag - OCH ENA SIDAN OCH ANDRA SIDAN FÖRENA EDER.

Bert Bodin sa...

Utan att kunna utveckla lika bra som du, så kan jag i alla fall säga att känslan finns hos mig också. Och precis som Stugan här ovan tror jag att livets alla krokar, raksträckor, öppna fält och mörka hörn ställer till en slags oreda hos oss. Det blir svårt att sortera.

Bert Bodin sa...
Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.
Sven Teglund sa...

Ja jag håller också med till viss del, att det också beror på min ålder. Men jag tror att media idag och sociala medier i synnerhet, driver på i så hög hastighet att det är svårt att få tänka en tanke i taget. Det blir snuttifierat och komplext och kortsiktligt. Tänk på flyktingkrisen, vilken omsvängning på kort tid som starsministern gjorde !

Sven Teglund sa...

Citat från Stefan Attefall (KD) i dagens tidning: "Partierna har idag helt andra åsikter än de hade för ett kvartal sedan. Konfliktlinjerna går kors och tvärs, och snart mer inom partier än mellan partier"

Det är alltså fler som uppmärksammat det här.