26 oktober 2015

11-2 , ännu en förlust för kulturen

I min lokaltidning i dag så fanns det 11 sidor sport och 2 sidor kultur. Så brukar det vara på måndagar, då helgens evenemang ska redovisas. Jag skriver lokaltidning, för förhållandet mellan sport-kultur ser nog lika ut i alla lokaltidningar över hela landet. Övriga veckodagar brukar det vara 7-2 till sportens fördel.

I helgen har det varit Bok och Bild-mässan i Kulturens hus. Den innehöll 45 programpunkter; föreläsningar, författarsamtal, boksläpp, musik, konstutställningar, bokbord och poesiuppläsningar. Och det var massor av folk som deltog i alla aktiviteter under fredag kväll och hela lördagen.

I lokaltidningen lyckades kulturredaktören förtjänstfullt sammanfatta hela evenemanget i två artiklar. Samtidigt kunde 8 reportrar fylla de 11 sportsidorna med 20 artiklar om allt från fotboll till innebandy.

Varför är det sån skillnad mellan bevakningen av sporten och kulturen? Är det verkligen rimligt, och vilka överväganden görs för att komma fram till hållandet 11-2?

Troligtvis beror det inte på några medvetna övervägandet från tidningsledningens sida, enligt min uppfattning är det bara ett utslag av ojämställdheten i samhället, könsmaktsordningen. Det är män som äger och styr tidningarna, och det är i huvudsak män som ser på sport/idrott och som bevakar alla dessa tabeller. Och det är kvinnor, kulturtanterna,  som bär upp kulturen i det här landet, genom att fylla stolarna i kulturhusen och läsa böckerna. Det är därför det är 8 reportrar , 7 män och 1 kvinna, som bevakat sporten i helgen och en kvinnlig kulturredaktör som bevakat Bok och Bild- mässan.

Nu har jag ingenting emot sport, det är inte därför jag skriver det här, jag har all respekt för alla som tillbringar sin fritid på läktare eller framför teven. Det är frågan om varför den ska prioriteras i så hög grad på bekostnad av allt annat, det är det som intresserar mig.

Nu verkar det ju inte fungera så bra för lokaltidningarna trots att de har 11 sidor sport. Det går ju sämre och sämre och min lokaltidning har till exempel nyligen bestämt att avskeda alla fotografer på tidningen. Kan det vara så att männen som äger och styr tidningarna har stagnerat och fortsätter med att fokusera på något som inte längre är hållbart? Att när de minskar på kultur- och nöjessidorna gör helt fel prioriteringar, och gräver sin egen grav?

Jag tror det. Det är dags för tidningarna att börja ett jämställdhetsarbete, även om det är sista skälvande minuten. Börja med att utöka kultursidorna till det dubbla, plocka bort sidor från sporten och fyll dem med litteratur, konst och musik och film.

*********


6 kommentarer:

Bert Bodin sa...

Utomordentligt bra! Skicka inlägget till Kalle Sandhammar för kommentar.

Tänk också på det faktum att Kulturens hus lockar fler människor än Coop Arena på ett år.

Bert Bodin sa...
Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.
Sven Teglund sa...

Fantastiskt att Kulturens hus vinner över Coop Arena! Bra tillägg till bloggen!.

Jan Olofsson sa...

Hur ska dom bevaka sport utan fotografer?

Sven Teglund sa...

Jan: Bra fråga, har också tänkt på det. Överhuvudtaget, ett väldigt märkligt beslut, egentligen helt orimligt.

Stugan sa...

Journalisterna får fota själva - amatörisering kallas sånt ibland.