23 september 2015

Ett öga rött

Jag har några gånger det senaste halvåret fått nån slag bristning i ena ögat, det blir rött helt plötsligt, och det tar någon vecka innan det försvinner. Det är tydligen ofarligt och relativt vanligt. Men det är ju inte så kul att gå omkring med röda ögon när man jobbar på socialförvaltningen. Kollegorna tänker på två saker, antingen för mycket alkohol eller våld i nära relation. Men det sistnämnda är mera osannolikt eftersom jag bevisligen är man, eller varje fall nån sorts. Och det är ju viktigt att upptäcka missbruk i tidigt skede på arbetsplatser. Så många har börjat titta snett på mig.

Det värsta med bristningar i ögat är att man ser inte det själv, utan det är alltid nån annan som upptäcker det. Så när nån säger, att vad röd du är i ögat, så blir jag överraskad, och min (vanliga) balans rubbas för en kort stund. Och jag är säker på att folk därför tänker att jag har något att dölja. Såg du hur Sven reagerade! Märkligt.

Så nu går jag bara och väntar på att bli inkallad till chefen för ett samtal om min vanor. Men idag fick jag värdefull hjälp av en kollega på jobbet. Hon berättade att knarkare brukar köpa ögondroppar på Apoteket, för att dölja just röda ögon. Det heter Clear Eyes och är receptfritt. Aha tänkte jag, det måste jag införskaffa.

När jag kom till Apoteket var jag rädd att någon annan kollega skulle vara där, och bli varse att jag köper knarkarmedicin mot röda ögon, det skulle inte förbättra mitt rykte just nu. Men jag hade tur, det vara bara två hypokondriker där. Den ena ville ha hjälp av personalen, och sa högt att han köpt salva mot hemorrojder och nu ville han ha en salva mot torra händer. Han undrade om den första första salvan, analsalvan alltså, möjligtvis kunde vara uttorkande för fingrarna. Den andre stod länge i kassan och uppehöll kön och pratade om behovet av c, d och e-vitaminer. Vilka doser som var att rekommendera. När jag betalade min knarkarmedicin så tittade kassörskan strängt på mig. Det är möjligt att hon funderade.

Ikväll när jag kom hem så droppade jag vätskan i ögat och det hjälpte direkt. På ett par minuter såg jag nästan ut som en medlem i IOGT. 199 kronor kostade dropparna, det var det värt . Nu kanske jag slipper att bli inkallad till chefen för ett personligt samtal.

Det konstiga är att bristningarna ofta uppstår på måndagar. Antingen beror det på att jag cyklar till jobbet, efter en helgs ledighet, och att det blir vinddrag i ögat när jag cyklar över Mjölkuddsbanken. Det var nån som sa att vinddrag kunde vara en orsak till dylika problem. Eller så är det just måndagarna som är själva problemet. Att blodkärlen i ögat har svårt att acceptera en ny arbetsvecka igen. En slags överkänslighet mot arbete helt enkelt.

Jag vet inte. Jag har slutat tolka saker och ting, antingen är det på ena sättet eller så är det på ett annat sätt. På 80-talet när jag var ny socionom var jag väldigt intresserad av psykoterapi, som var mycket populärt på den tiden. Freud var i ropet och det flesta problem berodde på att ens mamma antingen hade för nära kontakt när du var liten, eller så var mamman alltför distanserad. Det fanns bara två möjligheter. Det var ju väldigt enkelt, hur du blev ammad kunde förklara resten av ditt liv. De mesta var kört redan efter 6 månader, och livet var bara en lång förutsägbar transportsträcka.

Men numera bryr jag mig inte om orsaken är vind i ögat, arbetsskygghet eller otrygghet från barndomen. Ögat är rött vilket fall. Men inte nu längre. Tur att det finns knarkardroppar att köpa receptfritt på Apoteket, det räcker för mig i alla fall.

******

8 kommentarer:

Bert Bodin sa...

Ja. Det är tur det finns smink. ;-)

Jag har ibland samma symptom. Men har inte hittat några mirakeldroppar. Vad heter dina?

Bert Bodin sa...

Ja. Det är tur det finns smink. ;-)

Jag har ibland samma symptom. Men har inte hittat några mirakeldroppar. Vad heter dina?

Sven Teglund sa...

Det heter Cleari. Rekommenderas :)

Matten och Nelsson. Tankar i nutid. sa...

Nästa gång du behöver besöka apoteket förslår jag att du skickar en pålitlig bulvan. Då slipper du bli granskad av kassörskan eller uppleva ifrågasättanden från andra kunder, som du ju kan vara bekant med. :)

Sven Teglund sa...

Matten och Nelsson: Ja bra förslag. Särskilt om det fortsätter och jag måste köpa nya droppar varje vecka...:)

Elisabet. sa...

Och du är underbar i ditt skrivande!

Sven Teglund sa...
Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.
Sven Teglund sa...

Tack Elisabet 😊