7 maj 2015

Fettskatt, dummast denna vecka

WHO har i en larmrapport pekat ut att Sveriges befolkning kommer bara att bli fetare, till och med en fördubbling fram till år 2030. Med anledning av detta har folkhälsominister Gabriel Wikström gått ut och sagt sig vara positiv till en fettskatt. Han ligger tydligen på den kunskapsnivån när man tror att man blir grön av grönsaker, röd av tomater och fet av fett. Och söt av socker.

Som tur är finns Andreas Eenfeldt, Kostoktorn.se, som ger oss lite mer information, tillgänglig även för en folkhälsominister.

Rapporten från WHO utgår från läget 2010, alltså för fem år sedan, när man gör prognosen. Kanske gör man detta för att det är svårt att hitta säker nyare statistik för alla länder i Europa, men i Sverige har vi aktuellare statistik.

Och när det gäller fetman Sverige verkar det ha hänt något under de senaste fem åren.Titta på siffrorna i kurvan ovan (förstora genom att klicka på bilden) Statistiken 2010 – 2014 kommer från Folkhälsoinstitutets nationella folkhälsoenkät. Det är tydligt att WHO:s prognos redan är föråldrad när det gäller utvecklingen i Sverige. Något har hänt de senaste fem åren. Fetmans utveckling har bromsat in och det finns till och med tecken på en nedåtgående trend de senaste två åren.

Men vad är det som har hänt de senaste fem åren då? Det går säkert inte att visa vetenskapligt men under samma tid har allt fler börjat äta LCHF, det vill säga en kost med lite kolhydrater och mycket fett istället. Det finns uppgifter att upp emot 20 % av svenska folket redan äter någon form av lågkolhydratkost.

Och det är tydligt att av alla dieter som används är det LCHF som ökat mest de senaste åren och som ligger i topp. Det kan man se på den här bilden, att ökningen av de som äter LCHF sammanfaller med inbromsningen av fetmakurvan i Sverige..Men hur är det då med mättat fett då, är inte det livsfarligt för oss människor? Kommer inte alla som nu äter riktigt smör och fet grädde att alla dö i hjärtinfarkter på löpande band? När smörförsäljningen slagit nya rekord och LCHF varit den populäraste metoden för viktminskning då borde väl ändå hjärtsjukdomarna ha ökat av bara den?

Nej, så är det inte. Här är statistik som visar att den ökade smörförsäljning inte alls påverkat hjärtsjukdomarna, som fortsätter att minska.Råden från 1980-talet om att undvika smör och fett saknade helt bevis. Hela västvärlden fick kostråd som aldrig har visat sig göra någon nytta, och som till och med är orsaken till problemen vi ser idag. Bluffen kring fettet kommer av eftervärlden att dömas som en betydligt större skandal för folkhälsan än Quickaffären för rättssamhället. Men det kommer alltid att finnas forskare kvar som likt Lambertz hävdar att allt var helt rätt, det fanns visst bevis!

******2 kommentarer:

Andra året i Hjo sa...

Har inget större behov av LCHF, men brukar ta till det när midjemåttet blir för stort. Tror på lågkolhydratkost. Enda kruxet: potatis är ju så gott, i alla former.

Bert Bodin sa...

Sockerskatt vore mer lämpligt. Läsk kunde kosta betydligt mer och förbjudas som lockvara.