1 januari 2015

Du fule konsument

Företagen betraktas som oskyldiga. De producerar frukt, kaffe, kött och bananer som är giftiga, fulla av bekämpningsmedel, det är helt ok. Det är också helt normalt att de lägger in tillverkade produkter i plastförpackningar, plåtburkar och kartonger, vars enda syfte är få varan att se bra ut och locka oss och dessa förpackningar ska sedan bara klippas upp, rivas isär och sedan slängas. Det är helt ok, för det är inte företagen som är skyldiga utan det är konsumenten.

Det är du som köper varan som är skyldig, det är ditt fria val. Det är du som konsument som väljer om du vill köpa ekologisk, fairtrade och kravodlat, du får visserligen betala mer för det men du måste vara moralisk och tänka på jordens överlevnad, på miljön, på resurserna, på energin. Varför väljer du att köpa det billiga köttet som fyller frys efter frys på Ica och Konsum, när du vet att det är dåligt för klimatet? Det är DU som konsument som är skyldig. Varför väljer du att köpa produkter som företagen tagit fram genom att skövla regnskogen, och sedan satsat miljarder på reklam för att lura DIG, du fule konsument, att det är bra produkter, som förbättrar ditt liv och ger dig ett värdefullt liv?

Och när ditt hem är fullt med pappersförpackningar, tillverkade av skogen med hjälp av kemikalier, plastlådor och mjukplast tillverkade av den ändliga oljan, då är skulden din, du fule konsument. Du som har för vana att dra hem förpackningar i ditt hem måste skämmas, varje dag hela året, för det är du som förstör miljön. Varför väljer du att köpa alla dessa förpackningar, som de oskyldiga företagen säljer i de oskyldiga affärerna, du har väl ett fritt val?

Men du kan ju dämpa din skuld lite grann, om du sorterar skräpet i olika lådor under diskbänken. Släng plasten i rätt behållare, hur svårt kan det vara ? Tänker du inte på jordens och mänsklighetens överlevnad? Va, slängde du det tomma mjölkpaketet i brännbart, har du inte läst
sopsorteringsinstruktionerna....det ska i lådan för kartong!!

Skyltarna talar överallt sitt tydliga språk: Konsumera du fule konsument, köp det billiga, köp det onödiga, köp det plastinpackade penicillinköttet, köp den giftbesprutade paprikan, köp ännu mer för ekonomins skull, för det är Du som ska bära skulden för världens undergång.

Allt medan kapitalisterna sitter och tittar på och hävdar i kör, "det är ju kunden som väljer .....så länge konsumenterna vill förstöra vår jord, genom att köpa våra produkter, vad kan vi göra?"

*******

Andra bloggare  om , , ,

2 kommentarer:

Ingela sa...

Det är svårt det där. Men det ser inte ut som om det skulle komma några slags regleringar så att konsumenterna slipper välja så noga. Om man vänder på det så kan man ju säga att konsumenten faktiskt har makt. Det vi inte väljer kan ju ingen producera. Fast när det gäller mat går det väl alltid att sälja till matindustrin och så äter vi skiten i processad form.

Sven Teglund sa...

Ingela: Talet om konsumentmakt är ett sätt att övervältra ansvaret på den enskilde, och låta företagen och statliga myndigheter slippa undan. Och medan vi är upptagna av att sortera soporna...förvärras miljöförstöringen. Man kan också fråga sig hur mycket konsumentens fria vilja är värt, i förhållande till den styrning som sker via utbud, reklam och marknadsföring.