10 december 2014

När landet krympte till en sjaskig lägenhet

Det har hänt något med Sverige det senaste veckorna. Fascister i vår riksdag tilläts fälla en socialdemokratisk regering medans borgarna stod skrattande och såg på.  För Lövfen hade under ett helt år, under en hel valrörelse sökt samarbete över blockgränserna, sträckt ut handen för att hålla SD utanför en vågmästarroll. Men nej, ingen tog emot handen från den andra sidan. När sedan det totala avvisandet resulterade i en rödgrön regering så sa alliansen att det var därför man inte ville samarbeta.

Det var så fräckt, att helt skamlöst vända på logikens lag om orsak och verkan. Och där var det en gräns som överskreds. Nu finns det nog ingen återvändo, fascisterna kommer att få stöd från borgerligt håll, precis som hänt så många gånger tidigare i historien.

I helgen var jag till Umeå och lyssnade på poeten Bruno K. Öijer, som läste dikter på sitt karaktäristiska och magiska sätt. En av dikterna i hans nya bok "Och natten viskade Annabel Lee", beskriver det som hänt i Sverige de senaste veckorna. Landet har förvandlats till en sjaskig lägenhet.

DUMHETEN

dumheten
har bara ett ansikte
människans
och mot dumheten kan du inte slåss
dumhet kan varken besegras
eller stängas av
den sprider sitt våld
flinar mot dej överallt i samhällsmörkret
och det råder brist på allt i världen
men inte på dom
som villigt särar på pannbenen
och låter sig våldtas av all skamlös dumhet
den känner inga gränser
färdas snabbare än jordklotet
och kan få ett helt land
att krympa till en sjaskig lägenhet
där idiotin rinner längs väggarna
och kräver att få bli sedd
kräver att bli hyllad och älskad av alla

*******

2 kommentarer:

Bert Bodin sa...

Bra summering av läget. Både din och Brunos.

Anonym sa...

Alliansen gick på en nit! Den trodde att Löfven skulle hoppa av och då skulle alliansen få förhandla om SIN budget med Löfven, inte det omvända att alliansen skulle förhandla med Löfven om HANS budget.