19 december 2014

Kollegor på stan



Det pågår två insamlingar utanför Smedjan just nu, frälsningsarmén och en rumänsk tiggare. Jag frågade frälsningssoldaten, som håller grytan kokande, om han brukar ta det han samlar in och gå över till henne som tigger på andra sidan gatan och ge henne det direkt. Nej, så går det inte riktigt till, sa han, vi ger pengarna till fattiga luleåbor. Men vi ser varandra som kollegor.

Och faktiskt, jag tror att det kommer att bli flera kollegor i framtiden.

Den "kristne" demokraten Göran Hägglund, har så här i jultider, förslagit att asylsökande flyktingar ska få mindre ersättning. Idag har de ju 71 kr/dag i matbidrag, som inte höjts sedan 1994, och ryktet säger att Hägglund tänker sig sänka det betydligt, kanske ner till 30 kr det vill säga ungefär som vad en grillad korv med bröd kostar. Han vill också sänka etableringsersättning som en asylsökande kan få om hen går i ett program hos Arbetsförmedlingen. Etableringsersättningen motsvarar försörjningsstödet, det vill säga det som kallas existensminimum. Hur mycket den kristne Hägglund vill sänka den ersättningen är fortfarande oklar.

Men huvudsyftet är precis som hos de "svenska" demokraterna, att förhindra att flyktingar från kriget kommer hit. Göran vill alltså stänga alla former av inbjudande krubbor och stall här i Sverige som på minsta sätt kan påminna om Betlehem för 2000 år sedan. Ingen ska tro att flyktingar med skägg är välkomna hit.

Så inom kort kan vi till raden av frälsningssoldater, som samlar in pengar till fattiga luleåbor, rumänska fattiga som samlar in pengar till sina barn, också räkna in asylsökande flyktingar, som inte längre kan klara sig på det tillfälliga stöd som samhället, för dem utgivit. Men det har väl inte längre så stor betydelse,  de ska ju bara stanna tillfälligt, sen få de åka hem igen.

*********

Inga kommentarer: