17 oktober 2014

DOBSOM överdragsbyxaDet finns en sak som är helt nödvändigt för att man ska överleva vintern i en arktisk stad som Luleå, och det är Dobsom överdragsbyxa. Jag vet att många sörlänningar knappt hört talas om denna en av mänsklighetens stora uppfinningar, men för en Lulebo är Dobsom-byxan helt enkelt skillnaden mellan ett drägligt, skönt liv och rena helvetet. Att i 20 graders kyla vandra på Storgatan i Luleå, där det trots kylan alltid blåser, är omöjligt med bara långkalsonger under jeansen. Nej, man måste ha en fordrad överdragsbyxa, som gör det möjligt att ha flera lager av värmande luft runt stjärten.

Det finns flera olika täckbyxor och överdragsbyxor att köpa på marknaden, både dyrare och billigare än Dobsom, men ingen har ännu lyckats kopiera Dobsoms geniala konstruktion. För det första är vadderingen inte för tjock, utan byxan är rätt tunn. Det är naturligtvis en kompromiss mellan kylavvisningseffekten och bekvämligheten, och där har byxan hittat den perfekta kombinationen: smidig att röra sig i och samtidigt tillräckligt varm. När man köper en överdragsbyxa är det därför viktigt att köpa Dobsom Original, inga kopior duger, det medför bara besvikelser.Det bästa med byxan är ändå de två långa dragkedjorna på varje sida, hela vägen från midjan ner till ankeln. Det gör den utomordentlig lätt att ta på och ta av. Det gör ingenting om man tagit på sig skorna i förväg, det är bara att öppna kedjorna tillräckligt så kan man dra på sig dem över skorna. Likadant är det när man efter utevistelsen ska ta av byxorna, bara att öppna dragkedjorna helt på varje sida och allt glider av så himla enkelt.

De flesta äkta Lulebor har en Dobsom överdragsbyxa i garderoben. Själv har jag fyra stycken. Det är nödvändigt eftersom varje vinter när sönerna kommer hem från Göteborg och Stockholm, så kommer de, som vi brukar säga häruppe, oklädda. När de ska göra den obligatoriska promenaden runt Porsön vet jag att frågan kommer: har du en överdragsbyxa att låna farsan? Ja, säger jag, här har du en Dobsom, men kom ihåg adressen.

Luleå vill ju som många andra städer att kommunen ska växa, att folk utifrån ska flytta hit, stanna här, föda upp barn och betala skatt. Och vi har ett universitet dit många unga studenter kommer varje år och vi håller tummarna att de ska stanna här efter utbildningen. Men tyvärr, jag tror att det bara är en liten procent av de inflyttade som blir kvar någon längre tid. Det behövs bara några promenader mitt i vintern uppefter Storgatan i 20 graders kyla och nordlig vind, i jeans, i bästa fall med långkalsonger men utan överdragsbyxan Dobsom, så beställer de flesta en hemresa till södra Sverige.

Jag kommer därför att lämna in ett medborgarförslag till kommunfullmäktige. Mitt förslag är att varje nyinflyttad och varje ny student vid Luleå Universitet, får en Dobsom överdragsbyxa i present av kommunen. Den överlämnas vid en särskild ceremoni ute på Porsöfjärden en dag i oktober när första isen lagt sig. Jag är säker på att andelen som blir kvar i Luleå kommer att öka dramatiskt.

*********

Andra bloggare om , ,

11 kommentarer:

Ewa sa...

Jag har ett par som snart är slut pga av att mina söner vill låna den när de är på besök i Lukeå. Så nu måste jag köpa ett par nya.
Jag minns vad det fösta som jag köpte när jag flyttade till Umeå i januari 1981. En fjällräven dunjacka och näbbstövlar.

Sven Teglund sa...

Ja, fjällräven dunjacka, och näbbstövlar, också två klassiska norrlandsplagg! Lika bra att du köper två Dobsom, bra att ha en reserv att låna ut :)

Bert Bodin sa...

Och jag som trodde att denna initieringsrit redan existerade. Så självklar som Dobsom är.

Gör de mer än byxor?

Bert Bodin sa...

Nu googlade jag ...... Jisses! Dobsom är ju ett Clas Ohlson i klädbranschen.

Sven Teglund sa...

Ja jag såg det, de finns ju massor av kläder från Dobsom.....vi måste kolla upp det eller hur?Om du provar nåt annat plagg...skriv om det!

Ingela sa...

Bra jackor, lättvadderade täckjackor för mellansäsongerna. Vanlig vindoverall/träningsoverall hänger också i min skrubb.

Byxan med helt blixtlås vill man inte vara utan. I en närliggande ort kallas de även för "Lyxelebyxern".

Godastunder-tokigaidéer sa...

Underbar läsning, själv bor jag i Skåne och älskar mina lika mycket . Eftersom jag har hund blir det många promenader i ur och skur och då gärna i mina dobsom. Kram Anna

Sven Teglund sa...

Ingela: Jag såg att Dobsom har kläder som har namn efter norrländska orter. Så det är väl Lycksele som är förebild. Du verkar ha mer Dobsom kläder än mig.
Anna: Tack, bra att du visar att byxan är populär även längst ner i söder. Perfekt flr hundägare!

Ingela sa...

Tror att det är invånarna själva som har namnat byxan...! Det är standardplagg där, likaväl som här och hos er i Luleå.

Anonym sa...

En annan förträfflig sak med Dobsombyxan är, att om man som jag har stor rumpa, och alltså behöver större storlek upptill än benlängd så funkar det ändå. För trots blixtlåset i sidsömmen går det bra att fålla upp byxorna. Detta eftersom blixtåset sätts ihop i midjan. Suveränt plagg! ellem

Sven Teglund sa...

Ellem : Ännu ett exempel på hur smart byxan är. Tack!