30 juni 2014

2-regeln

Idag var det varmt när jag cyklade till jobbet. Det har inte varit så de senaste veckorna, en kall nordanvind har legat på. Uteserveringarna i Luleå har stått tomma.

Det är något speciellt med uteserveringarna här uppe i norr. Det är ju väldigt trevligt att sitta ute och ta en öl när det är varmt och soligt. Det känns nästan som om man vore utomlands. Men vissa somrar, och som de senaste veckorna, står stolarna och borden tomma och spottar oss nordbor i ansiktet. Vad trodde ni? Att ni skulle kunna sitta ute som om ni vore sörlänningar?

Nåja, idag var det fullt på lunchen av gäster som satt utefter gågatan, så vi får känna oss lite kontinentala. I kväll är det säkert fullt på färjan och folk kan fotografera solnedgången över norra hamn och lägga ut på Facebook. Och ta en öl. Härligt!

Att ta en öl betyder för de flesta att dricka tre-fyra öl. Vi uttrycker ju oss så när det gäller alkohol, vi underskattar alltid konsumtionen. När vi säger att vi tar ett glas vin så betyder det minst tre glas vin. Samtidigt som uteserveringarnas täthet har ökat så har också alkoholdrickandet gått samma väg. I varje fall när det gäller oss vuxna, medelålders och äldre. Ungdomar däremot, har halverat sin alkoholkonsumtion det senaste 10 åren. Det är en extrem minskning och det är inte heller så att de börjat knarka istället, användningen av narkotika har minskat de tre senaste åren.

Troligtvis är det tillgången till internet och sociala medier som är största orsaken till att drickande bland ungdomar minskat. De behöver inte dricka sig fulla för att våga bjuda upp på en dans längre, nu räcker det med att skicka en fråga via Facebook och sedan kan man chatta på avstånd och skapa kontakter. Internet är den bästa drogförebyggande insatsen som någonsin funnits!

Men tyvärr verkar det inte fungera på vuxna. Vin och öl är numera i centrum i alla sammanhang när vuxna ska ha det bra. I dessa semestertider är "vinglas i solnedgång" ett av de vanligaste motiven på Facebook, eftersom vin kopplas till allt som är positivt; ledighet, semester, resor, bastu, grill, samvaro, firande, njutning etc etc.

Vuxna har ju alltid förfasat sig över ungdomen som dricker, bråkar eller bara är allmänt ohyfsade. Men nu har det vänt. Nu är det ungdomen som måste oroa sig för den äldre generationen, som har blivit helt fixerade av alkohol och supande. Dessutom är det ungdomen som tänker på framtiden, de röstar på miljöpartiet för klimatets skull, och på Fi för jämställdhetens skull. Många äldre däremot fortsätter att rösta på gammelpartierna som bara ser till den personliga plånboken, att den är tillräckligt tjock så att de har råd att springa in på systembolaget flera gånger per vecka.

Jag har därför tänkt minska min egen användning av alkohol. Som en protest mot min egen generation. Än så länge är jag inte beredd att bli nykterist, inte än i alla fall. Däremot ska jag begränsa intaget så att den kväll jag dricker aldrig någonsin ger en påverkan dagen efter i form av trötthet eller sänkt energinivå. Min son berättade att i England så finns uttrycket "two is a beer and three is a night out". Det betyder i klartext att "ta en öl" är att dricka två öl, men att dricka tre öl innebär att man har en utekväll.

Så jag har infört två-regeln. Om jag dricker öl så är det ok att dricka två. Det innebär att stanna upp precis på den nivå då alkoholen har den där korta men positiva effekten. Sedan är den dagens ranson slut. Jag kan också dricka två glas vin, eller två whisky, men aldrig samma dag. En enkel regel som jag nu haft en månad ungefär.

Om jag fortsätter så här, och samtidigt röstar på Fi eller miljöpartiet, kanske jag kan få inträde i ungdomsgruppen igen. Som en seniormedlem.

4 kommentarer:

Bert Bodin sa...

Bra. Jag är också ung i så fall. Tar gärna ett glas vin. Ibland lite hipp som happ en vanlig tisdagkväll, t.ex.

När jag berättade på jobbet att jag och sambon delar på en HALV flaska vin och sedan är nöjda en fredagkväll, syntes förvånade miner.

Sven Teglund sa...

Jag har alltid haft svårt med det. Finns det vin kvar så dricker jag upp det. Så jag behöver den här regeln. Kul att höra att ni redan följer den, ni tillhör ungdomen :)

Anonym sa...

Varför är det så få kommentarer till detta inlägg som är lika bra som dina inlägg brukar vara? Jo det tror jag mig kunna gissa. Obehagligt att påminna om det negativa med alkohol så här i semestertider!

Sven Teglund sa...

Anonym: Ja det är säkert ingen lämpligt tid att komma med det här......men jag har ändå fått ganska många kommentarer på Facebook. Och positiva dessutom.