30 maj 2014

Mannen med däcketI Ryssbält finns en man som går omkring och drar ett stort traktordäck efter sig på byavägen. Han har också blytyngder runt handlederna och fotlederna. Däcket är inte litet, det är säkert nästan två meter i diameter och det krävs mycket ansträngning för honom att komma framåt. Särskilt eftersom vägen, som brukligt är här på landsbygden, saknat alla former av underhåll de senaste 8 åren. Det är gropar och sprickor, det vill säga utomordentliga brister för att göra träningen mer effektiv.

Det finns nämligen inga gym i byn, inga spinningslokaler eller tyngdlyftningshallar, så medborgarna får helt enkelt klara sig själva bäst de kan. Mannen med däcket visar vägen. Vi människor har det för lätt och bekvämt idag, vi måste tukta kroppen på nåt sätt, annars får vi ont i ryggen och axlarna.

Förr fick vi ont i kroppen och blev tidigt utslitna på grund av för mycket kroppsarbete, nu får vi ont av för lite kroppsarbete. Aldrig är det riktigt bra. Att ha det jobbigt är inte bra men att ha det lätt är ännu värre.

Mannen med däcket är sinnebilden för det moderna samhället. Ju mer bekvämt vi ordnar för oss, ju mer maskiner som gör allt det tunga jobbet, ju mer vi åker i bekväma bilar, desto sämre mår vi. Vi blir fetare och fetare, får ondare och ondare och måste mot vår vilja tvingas till ett gym för att stå i fruktansvärda maskiner med spakar och plattor som om vi vore tillfångatagna av Aliens från yttre rymden. Och dit måste vi gå på den lilla fritid som vi har kvar när arbetsgivaren tagit sitt..

Förr så hade man det tungt på jobbet och fick vila på fritiden. Numera så har man det för lätt på jobbet så man måste ha det tungt på fritiden, i varje fall tre gånger i veckan i tortyrkammarna med vikter, tyngder och rep. Förr cyklade man till jobbet, nu får man cykla en mil i källaren på kvällen.

Är det så att den s.k utvecklingen bara är en chimär, att vi har det lika illa idag som på medeltiden, ingenting har hänt det har bara förflyttat sig från det ena stället till det andra. Från det tunga arbetet på åkern, ut på byavägen där man får gå omkring och dra stora traktordäck efter sig. Från något meningsfullt, att odla till uppehället, till något helt meningslöst.

Det var 53 personer som röstade på SD i den här valkretsen, ungefär 9 procent. Idag har jag funderat mycket på om han som drar traktordäck tillhör den gruppen. Men jag är nästan säker på att han inte tillhör den skaran. Jag tror inte att sverigedemokrater ids ta eget ansvar genom att ta på sig blytyngder runt handlederna och fotledarna, sätta spännband i traktordäcket och dra det fram och tillbaka i byn flera kilometer. Det är kanske där det stora felet ligger, sverigedemokrater är för lata och bekväma.

Det är möjligt att vi borde satsa på att bygga fler gym på landsbygden för att locka in sverigedemokraterna dit. Det är kanske bristen på gym som är själva orsaken till deras valframgångar? I storstädernas gymtäta distrikt har ju SD låga siffror, varför har ingen lyft den frågan?

Stefan Löfven var ju inne på det här i valrörelsen, att ungdomarna har det för lätt, även de måste plågas lite mer. De måste tvingas upp tidigt på morgonen, före klockan sex och gå i mörkret till ett jobb. Men han tänkte väl inte på att många jobb idag är ju för lätta, det är ju på fritiden de måste plågas. Löfven borde ha gjort en träningsapp istället, där ungdomar uppmanas att gå omkring och dra traktordäck efter sig tre timmar i veckan. Då skulle de inte orkat oroa sig så mycket för framtiden, för klimatet eller bristen på jämställdhet.

En sådan träningsapp i mobiltelefonerna skulle också fått stor betydelse för landsbygdens folk, de som saknar egna gym. Säkert skulle andelen sverigedemokrater ha minskat betydligt. Kanske något att tänka på till nästa val.

2 kommentarer:

Bert Bodin sa...

Oj. Här var det mycket att fundera över. Och jag tror att den där appen för ungdomar är bra, även för oss andra. Kanske kan det där dragandet av traktordäck fixas så att aktiviteten dessutom laddar mobilen.

Hm - läge för utveckling.

Kanske kan man också koppla sådana där små "klisterkontakter" (jfr sådana där som man blir behäftad med när man tar ekg.)på tinningarna på SD:arna och ge dem elchocker under traktordäcksvältandet.

Vilka möjligheter som öppnar sig.

Sven Teglund sa...

Bert: Hahaha.....här öppnas oanade möjligheter!