24 maj 2014

Konstrunda i Siknäs

Idag besökte vi konstrundan i Bygdegården i Siknäs. Där ställde två konstnärer från Porsön(!) ut sin tavlor. I det ena rummet, Anna Almqvist som målar "inre" bilder med fantastiska och fantasifulla slingrande blad och växtmotiv. Hon målar i akvarellteknik och bilderna växer fram under många timmars noggrant och skapande arbete. Hon är en mästare att i färger uttrycka ljus, former och känslomässiga stämningar.

Anna målar under utställningenI det andra rummet den välkände Lennart Holmbom, som främst i olja beskriver det norrbottniska blå ljuset i vinterlandskap eller i den mörka skogens skuggspel på en vattenyta. Jag fastnade särskilt för en stor och underbar målning på utställningen, en bil som stannat i snöyra och där chauffören gått ut för att ringa i en telefonkiosk och lämnat bildörren öppen. Tavlan fick mig att associera till den tid när det inte fanns mobiltelefoner och en bilfärd kunde sluta i en snödriva utan att man kunde ringa efter hjälp.

Lennart Holmbom
Tillsammans med de två porsöborna fanns också Helene Hedlund från Töre som ställde ut fina vävda alster, baserade på tidningspapper. Fiffigt och vackert.

Efter en stund satte vi oss ner med en kopp kaffe och träffade då Vivi och Nisse från Kalix. De var grannar till Karin och nära vänner till familjen när hon växte upp. Vi satt där, drack vårt kaffe och pratade minnen.

Ett fint sätt att tillbringa en lördag på.

Inga kommentarer: