1 maj 2014

Katter bildar inga arméer.

Katter är, vid sidan om svensken, det mest individualistiska djuret som finns. Den skyr kontakt med andra katter och håller hela tiden vakt mot att ingen annan katt ska komma i närheten. Den lever helst i största ensamhet.

Men det är inte hela sanningen. För katter binder sig till en annan art, människan. Varje katt skaffar sig en egen värdfamilj som tillförsäkrar dem en god välfärd,  där den får värme, mat och husrum. Katten visar otroligt stark tillgivenhet till dessa sina omsorgsgivare. Men det är alltid på kattens egna villkor. Bindningen till värdfamiljen kan synas vara stark men katten kan lika gärna flytta till någon annan om maten är bättre på det stället.

Katten bryr sig inte om ledare och auktoriteter. Det skulle till exempel aldrig gå att få ihop en armé av katter som anfaller en annan grupp. Katterna skulle fullständigt skita i alla order och armén skulle snabbt spridas för vinden. Och det skulle aldrig falla en katt in att försvara sin husse eller matte. Om jag och min katt Sickan skulle vara ute på en promenad och någon skulle anfalla mig så skulle Sickan vara den förste att fly fältet och gömma sig i skogen.

Precis som individualistiska katter måste den individualistiska svensken ha någonstans där den får mat, värme och omsorg. Där katten har sin värdfamilj där har svensken Staten, den offentliga sektorn. Vi löser våra gemensamma behov genom skattsedeln. Staten tar hand om oss när vi behöver utbildning, blir sjuka, gamla eller behöver någon annan omsorg.

Jag tror att det är just därför som Sverige är det mest fredliga landet i världen. Det är ett perfekt katt-samhälle som vi byggt upp. Stark individualism och självständighet där det gemensamma ansvaret är lagt på staten i form av välfärd för alla. Det är det som Alliansen inte förstått. De tror att en svensk katt skulle klara sig utan den värme och omsorg som värdfamiljen ger. Men så är det inte, den behöver en värdfamilj att bo i, annars blir det bara mängder av vildkatter som springer omkring och är olyckliga.

Sveriges mest fredsälskande och individualistiska rörelse är därför vänstern. En vänster som idag demonstrerat för den värdfamilj som ger oss stöd, vård och omsorg: den offentliga sektorn.  Men katterna deltog inte. De låg hemma och sov i  favoritfåtöljen.

2 kommentarer:

Turtlan sa...

Å jag hörde häromdagen att katter sover under 2/3 av sitt liv.

Så det var väl det katten gjorde idag :-)

Sven sa...

turtlan: Den som sover syndar icke.