22 mars 2014

Dyra och billiga dofter

När man går in på ICA Kvantum så luktar det nybakat bröd vid ingången. Så är det nuförtiden i de flesta mataffärer. Det finns en bakugn där man gräddar bröd för att doften av nygräddat bröd gör oss sugen på något gott vilket stimulerar vårt köpbeteende. Doften påverkar oss på ett nästan omedvetet sätt, vi köper inte bara att gott bröd utan det sätter igång vår lust att köpa alla möjliga olika varor. En mataffär lockar idag inte bara med synlig reklam utan även med dofter riktat direkt till vårt omedvetna.

Om man går in på en affär som JULA eller Biltema för att köpa något mer handfast och tekniskt, kanske verktyg någon form så luktar det inte bröd i ingången. Istället finns där en stark doft av kinesisk billig plast, en plastdoft så omisskännlig att den tränger ut alla andra lukter och odörer. Denna plastdoft förknippas omedvetet med allt som är billigt producerat. Att vandra i den kinesiska platsdoften vaggar in oss i en föreställning om att här kan du köpa det mesta du behöver, men du kan göra det på billigaste möjliga nivå. Dessa affärer har därför stora pallar fulla med plast vid ingången, ofta verktygslådor i blåa eller röda färger.

Finare affärer som säljer elektronik, till exempel Apple store, där luktar plasten från datorer och Ipads betydligt mer sofistikerat. Det är en svag doft av tunn plastfilm som ger en känsla av något förfinat och dyrt, något som är finlemmat och skört, något som man måste hantera varsamt. Jag brukar fundera på hur den speciella Apple-doften är framställd, eftersom den också, precis som JULA-doften, är tillverkad i Kina men ändå så väsenskilt från den billiga doften. Det ligger säkert lika mycket forskning bakom den doften som Mercedes lade ner för att få ljudet från en igenslagen bildörr att låta dyrt och mäktigt. Allt för att skilja ut sig från de andra bilmärkena där ljudet mer påminner om postlådor av plåt när locket slås igen.

I och för sig är jag väldigt glad att jag fortfarande har mitt luktsinne intakt. Förlust av luktsinnet är tydligen det första tecknet på begynnande Alzheimers, läste jag i någon artikel i aftonpressen. Det skulle ju vara svårt att drabbas av en sådan sjukdom, då man inte längre kunde skilja på vad som är billigt och vad som är dyrt när man går ut för att handla. Och dessutom riskerar ens brödkonsumtion att minska till långt under livsmedelsverkets rekommendationer.

*********
Andra bloggare om , ,

2 kommentarer:

Bert Bodin sa...

Och jag undrar ibland över hur personalen på butiken Lush på Storgatan här i Luleå mår, efter den dag på jobbet.

Jag blir vimsig bara jag råkar passera när någon kund kommer ut, eller går in där.

Sven sa...

Lush är ju nästan kriminellt!l Tänk på de allergiska som är på väg till torget för de onyttiga.....