10 februari 2014

Stanna upp vid 0,6 promille

När man dricker alkohol är den optimala berusningen vid exakt 0,6 promille. Då har ens moral fördunklats en aning, man har blivit snygg och alla människor är så fantastiskt trevliga och roliga. Självkänslan är på topp och tunghäftan har lossnat och allt man säger är intelligent, kvickt och klokt. Men tyvärr har också bedömningsförmågan blivit något nedsatt. Därför tar man gärna gärna ett glas till, och ett till, i en stark förvissning om att allt bara kan bli bättre och bättre.

Och typiskt nog, när promillehalten går upp mot 1 promille då tar berusningen över. Festen, de trevliga människorna, ja hela omgivningen blir plötsligt inte lika rolig, och man går in i dimman. I den dimman fokuserar man bara på en sak, att komma tillbaka till den goda stämningen, den man hade vid 0,6 promille. Tragisk nog tror man att det kan ske genom att dricka ännu mer öl eller vin. Ett meningslöst företag.

Om man äter en god middag så är det helt perfekt om man slutar äta just innan man är proppmätt, kanske 90 procent av fylld mage. Då mår man som bäst, känner sig behaglig i kroppen, att middagssällskapet är väldigt trevligt och att tillagningen varit utsökt. Men tyvärr, lustcentrum vill gärna ha mer av det goda, varför sluta nu när det finns mat kvar? Så då tar man om igen, en halv portion till, och så går det över gränsen. När magen är fylld till 110 procent kommer ruelserna, det spänner och bältet skär in i fettranden i midjan. Och nu när det redan är kört är det lika bra att äta rejält av efterrätten också.

När människor blir förälskade i varann så är det bäst när de känner varandra bara i liten grad, kanske ungefär 0,6 promille. Då är den andre i stort sett okänd och man får lägga alla sina önskningar och projektioner på denne, utan att ens fantasier behöver störas av verkliga problem och bekymmer. Ett förälskat par förstärker varandras positiva sidor, båda blir vackra, trevliga och glada. Deras självkänsla är på topp, tunghäftan har lossnat och samtalen är intelligenta, och kommentarerna är kvicka och kloka. Därför vill man naturligtvis inte bara träffas ibland. I stark förvissning om att detta ska pågå resten av livet så flyttar man ihop så fort som möjligt.

Men ju mer man får veta och ju mer man lär känna sin partner desto mer avlägsen känns den första tiden. Den goda stämningen börjar ibland få inslag av konflikter och meningsskiljaktigheter. I många och långa samtal försöker man nu återskapa den första tidens starka positiva känslor. Tragiskt nog genom att försöka komma underfund om hur den andre är och fungerar, vilket naturligtvis hela tiden försämrar läget. Det var ju okunskapen om partnern som var hela grunden till förälskelsen.

När det gäller kärlek och relationer då kombinerar vi tyvärr dessa tre saker som vi inte riktigt klarar av. En god middag, alkohol och en förälskelse. Tänk om vi kunde förstå vårt eget bästa, stanna upp och frysa allt vid 0,6 promille. Det vore i så fall ett av mänsklighetens största framsteg i modern tid.


7 kommentarer:

Elisabet. sa...

Och jag säger bara: du är bara så underbart filurig och bra!

Pernilla sa...

Tack för härlig läsning denna gråa tisdag!

Sven sa...

Elisabet: Tack :) .....ja, visst var det här finurligt?

Pernilla: Tack...glad att kunna lysa upp lite dessa tödagar, det behövs verkligen!

Mats sa...

Varför Inte satsa på 110% , då når man ju fulländning (undantaget kärleken)

Lennart T sa...

Sven du anger att man bör sluta dricka vid en promillehalt 0.9 vilket indikerar på att du redan är tillvan alkohol.Om du inte är tillvan känner du att det räcker vid 0.6. Då är det som bäst.Kreaviteten ökar och alla runt dig är snygga och snälla. Alkoholpromillen över 0.6 är av ondo. Själv vill jag numera hålla mig runt 1.3 promille men jag är ju pensionär och kan rumla runt utan att precis vara helnykter.

Sven sa...
Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.
Sven sa...

Lennart: Du har helt rätt, när jag tänker efter. Det jag skriver om är 0,6 promille-läget , inte 0,9, det är för mycket. Jag vet ju att du är expert på området efter dina år inom Frivården. Så jag har reviderat bloggen, och ändrat till 0,6. Då stämmer det bättre.