11 februari 2014

Kurirens manliga blick

Nu har Norrbottens Kuriren stängt sin nättidning och finns i fortsättning bakom en betalvägg. Tack och lov säger jag, efter att ha läst dagens tidning med två sidor ledare signerade Johan Eriksson. Han försöker, utifrån sitt och Kurirens blåa perspektiv, beskriva "vårt" Norrbotten. Ståndpunkter och förslag som enligt honom kan göra Norrbotten ännu bättre.

Det är en sorglig läsning, men också väldigt upplysande var denna borgerliga tidning egentligen står. Jag hoppas att inte bara nättidningen hamnar bakom en vägg utan att även papperstidningen läggs bakom en stor skämskudde och att ingen vettig människa längre betalar ett öre för denna högerpropaganda. Jag är glad för att ungdomarna som bara läser nättidningar inte längre kommer att komma i kontakt med denna tidning, utan att de får ett naturligt skydd i form av en elektronisk vägg.

Jag orkar inte kommentera allt som finns på dessa två sidor, jag väljer ut ett område, Jämställdheten. Johan Eriksson skriver att "Jämställdheten handlar om att alla ska ha lika rättigheter, inte lika utfall" Det är ett häpnadsväckande uttalande, och man kan bara tolka det på ett sätt; kvinnor ska ha samma rätt till arbete men inte till lika lön. Samtidigt kritiserar han alla sätt att försöka förbättra jämställdheten som nu prövas; kvotering, krav på jämställda styrelser, delad föräldraförsäkring, och kallar istället d e t för diskriminering. Hans åsikt verkar vara att privata företag ska få sköta det här själva.

Jag blev väldigt förvånad av att läsa det här. Det är ju uppenbart att Johan Eriksson, och Kuriren, inte är för jämställdhet mellan könen. Istället tar de ställning m o t pågående försök att gå i en mer jämställd riktning.

Är det möjligt att Kuriren verkligen kan ha en sådan konservativ hållning?

Jag vänder tidningen och viker ut dagens omslag, som består av ett collage av bilder, med rubriken Här är vårt Norrbotten. Jag börjar studera bilden noggrant, vad säger bilden om Kurirens syn på länet.

Så här ser den ut.Det finns två kvinnor på bilden, en skidåkerska och en basketspelare. Och det är möjligt att det finns ytterligare en kvinnlig skidåkare uppe på fjället i vänstra hörnet, i övrigt är det det Männens Norrbotten som beskrivs.

Det är män som åker skoter, det är fem män som står och fiskar vid en älv, det är fyra män som lyfter en älg från  en släpvagn, det är två manliga kuskar, tre manliga skidåkare, en hockeyspelare. Sedan är det tre traktorer, grävmaskiner, flygplan, båtar, många båtar. Sedan är det huskroppar, industrier, kyrkor, hotell, teatern, sjukhuset, serverhall, tåg och vindkraftverk. Och bilar. Det är en man i förgrunden som håller i paddan, den manlig blicken på länet.

Men var är alla som arbetar inom hälso- och sjukvården? var är hemtjänstpersonalen?Var är kulturarbetarna, konstnärerna, musikerna? Var är tjänstemännen? Var är de affärsanställda, var är mataffärerna, var är fiken, var är dansarna, var är poeterna, var är författarna, var är bibliotekspersonalen, var är socialarbetarna, var är fritidsledarna, var är lärarna, var är förskollärarna, var är sjuksköterskorna, var är äldreomsorgen, var är flyktingförläggningarna.

Norrbottens Kuriren med Johan Eriksson i spetsen är inte för jämställdhet. Utfallet ska helt enkelt inte vara lika. Därför kan han också beskriva "sitt" Norrbotten med en bild som innehåller fler traktorer än kvinnor.*******
Andra bloggare om , ,

4 kommentarer:

Bert Bodin sa...

Jag tänkte på samma saker när jag såg det där omslaget/collaget. Där fanns minsann inga framtidsvisioner. Nä - konservativt och chauvinistiskt ska det vara även i fortsättning. Om Kuriren får råda. Dåligt!

Men egentligen vet jag inte om någon av lokaltidningarna är bättre än den andra.

Anonym sa...

Obehagligt!

CathrineLundgren sa...

Bra inlägg!
cathrine

Sven sa...

Bert: Nej, visst , väldigt konservativt. Men själva hävdar Kuriren att bilden är en succé och att de bara fått positiv respons....

Cathrine: Tack!