27 december 2013

Välj bort valmöjligheterna

Livet består av ständiga val. Och varje gång man väljer något så väjer man också bort någonting annat. Det tillhör människans tragiska öde.

Till slut tvingas alla att göra de stora svåra livsvalen; vad man ska bli, vem man ska leva med, hur man ska bo. Det tar några år för de flesta, ibland ångrar man sig och får välja om. Men även i det lilla, i det dagliga livet väljer vi mellan olika alternativ. Det pågår ständigt.

Man kan säga att livet erbjuder oss en handske, antingen vänster eller höger. Om vi väljer den vänstra handsken får vi en varm vänsterhand medan den högra handen är kall och utsatt. Om vi istället väljer den högra handsken blir allt tvärtom. Det gäller att till viss del förneka den kalla handen, att intala oss att den varma handen vi valt ändå är den rätta.

Större delen av livet sitter vi och rättfärdigar oss själva och de val vi gjort. För om vi aldrig kan veta om vi gjort det rätta valet, är det lika bra att vi bestämmer oss för att vi ändå valt bästa. Det blir lugnast så, att inte ifrågasätta oss själva.

Sen finns det människor som inte har så mycket till val. Om man är arbetslös och ekonomiskt utsatt då är möjligheterna begränsade och det är situationen som väljer åt en. Socialdemokraterna löste den frågan en gång i tiden med att skapa ett folkhem.

Tanken bakom folkhemmet var att alla i samhället skulle få inte bara en handske utan två handskar, som höll den grundläggande värmen. Vi skulle inte behöva välja när det gällde grundtryggheten, det skulle vara en rättighet för oss alla. Staten skulle fördela de gemensamma resurserna så att de räckte till alla på ett någorlunda rättvist sätt.

Men på 80-talet började en annan idé få fotfäste. Den kan formuleras på följande sätt: den som får två vantar av staten och alltid är varm om båda händerna blir en lat jäkel. Vi kommer att föda upp ett folk som ligger på rygg och sträcker upp sina båda händer och bara väntar på att bli tillfredsställda. Det är inte bra för konkurrensen, och ja, det är till och med onaturligt; människan vill välja, det är så hon vill ha det.

Sedan vet vi vad som hände. Vi väljer som aldrig förr och ett av människans tragiska öden har blivit ännu mer tragiskt. I vissa skolor får barnen två handskar av god kvalitet, i andra sitter eleverna och fryser om båda händerna. Oberoende vilket tåg vi väljer så kan man ge sig fan på att det stannar efter spåret för att ett privat företag valt att skippa underhållet på sträckan. Och ringer man till en myndighet får man åtta olika val beroende på vilket ärende man har, och de tar emot mitt samtal så fort de väljer att svara.

Det fria skolvalet. Tre ord, varav det mittersta är mycket försåtligt. Som om vi blir fria genom att tvingas välja när det gäller den grundläggande tryggheten! Vem vilja välja en dålig skola? Vem vill välja ett dåligt sjukhus?

Konsumismen lever på de obegränsade valmöjligheterna. Vi kan aldrig bli riktig nöjda oberoende vad vi köper, det finns alltid en bättre vara, annorlunda eller till ett bättre pris. Dessa valmöjligheter håller på att dräpa vår jord genom det enorma resursslöseriet. Och det "fria" skolvalet leder till att våra barns skolresultat når bottennivåer. Privatiseringar inom vården raserar möjligheterna till en jämlik och bra vård och omsorg.

Tur att det nu snart är 2014.
Då får vi göra det stora valet.
Att välja bort alla dessa valmöjligheter!

Lyssna gärna här på Underklassmusik av Kartellen. Bra musik att ladda upp till.


10 kommentarer:

Ingela sa...

Håller med till 100 %. Den där så kallade valfriheten tar kål på oss. Både personligen och på planeten. Och ju fler val man ska göra, fast man inte har tid att överväga så noga, så ökar risken att man väljer fel med därtill hörande frustration och ånger/ångest. Skrev ett inlägg som berörde detta redan 2007. http://atervinningen.blogspot.se/2013/03/valfrihetstvang.html

Bert Bodin sa...
Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.
Bert Bodin sa...

Valfrihet är inte så dumt ibland.

Alltså frihet från att välja.

Sven sa...

Ingela: Ja, precis, ditt inlägg är ju klockrent!
Bert: Säkert....men inte kanske den grundläggande tryggheten, den ska vara obligatorisk!

Bert Bodin sa...

Jag har skrivit en del om valfrihet ur olika synvinklar.

Sven sa...

Bert: Ja, jag ser att du skrivit mycket om det här. Och bra skrivet dessutom! Som vanligt!

Elisabet. sa...

Personligen vill jag ha bort följande valfriheter: jag vill ha tillbaka SJ i statens tjänst. Skolorna också.
Jag älskade att gå på posten - för att personalen var så trevlig - men nu älskar jag själv att vara postkassörska, så den friheten - post i affärerna -, vill jag behålla.
Sen kan jag tacka nej till pensionsfondsfriheten. Vilket elände!
Nu ska jag i alla fall välja att gå och lägga mig.
God Fortsättning till er alla!

Sven sa...

Elisabet: Jag håller helt med dig! Det enda som jag vill ha kvar är också möjligheten att gå på Ica och hämta ut paket. Det blev ju mycket bättre än förut!

God fortsättning till er i Halland!

Turtlan sa...

Om jag får ta bort ett val, bara ett val så skulle det nog bli skolvalet. Jag blir så Grrr när företag tjänar storkovan på skolpengar. Grrr!

Posten blev så bra så tycker jag också. Apoteket blev istället nästan en sminkaffär så det kan vi ju diskutera.

Pensionsvalet undrar jag fortfarande vad syftet var med det. Kommer väl aldrig förstå det.

Hörde Du på Sommar med Sissela Kyle (tror det var hon) när hon berättade om sin gamla mamma som skulle väja Hemtjänstföretag? En mittiprickhistoria i ämnet val.

Hennes mamma får en katalog med massor av hemtjänstföretag som beskriver sig med fina ord. Mamman försöker få biståndsbedömaren att föreslå något som är bra då hon måste ju vara neutral.
Lyssna gärna!


PS: Det var i ett Vinterprogram från 2012 det var med i. Hoppas länken blir rätt, ca 44 min in i programmet: http://sverigesradio.se/sida/gruppsida.aspx?programid=2071&grupp=7159&artikel=5365351

Hej från Turtlan

Sven sa...

Turtlan: Tack för tipset...det ska jag lyssna på. Sissela....du ser vl henne i Fröken Frimans krig....mycket bra tv-serie.

Apoteken... där har det blivit en katastrof....eftersom de har centraliserats till storstäderna och på landsbygden läggs de ner. Och många Apotek har inte lager på väsentliga mediciner.... mest sminkaffärer som du säger. Dåligt!