21 november 2013

Vuxna har också slutat klättra i träd

På nyhetsmorgon idag berättade man om att nu finns det bilar som kör själv. Det är bara att sätta sig i bilen och säga "kör hem", så åker den iväg. Allt sker elektroniskt och säkert.

Sen kom nästa nyhet. Forskningen har visat att barn numera springer betydligt långsammare än vad de gjorde för 30 år sedan. I studion var man väldigt glad för den första nyheten, äntligen kan man sitta i bilen och surfa utan att behöva tänka på trafiken. Däremot var man väldigt oroad över den andra nyheten. En forskare ondgjorde sig över att barnen inte längre är ute och klättrar i träd på eftermiddagarna. Istället sitter de inne och surfar på datorn.

Och det är väl så vi ser på det hela. Vi vuxna ska utnyttja den tekniska utvecklingen så att vi bara kan sitta och göra ingenting. Numera slipper vi skotta snö (snöslunga) åka skidor(skoter) dammsuga(robotdammsugare) städa (rutavdrag) renovera (rotavdrag) klippa gräs (robotgräsklippare) gå till bussen (bilen) handla mat(Stinas matkasse) laga mat( restaurang) åka tåg (flyget) putsa fönster (Maid service) gifta sig (match.com).

Men barnen! Det är ju förjäkligt! De får ju skjuts till skolan, de behöver inte åka skidor tre mil som vi själva fick göra. Och de är ju aldrig ute nuförtiden, kommer ni ihåg, vi grävde snögrottor och åkte kälke upp och ner i pulkabacken. Inte hade vi nån lift i backen minsann. Och vi hade bara ett barnprogram i veckan och dessutom fick vi äta varm sand till frukost. Det var tider det.

Det är konstigt. Allt ska bli lättare och lättare för oss vuxna, vi försöker på alla sätt slippa alla former av ansträngning, medan barnen, de ska fortsätta att leva som på 40-talet. Barndomen har i den vuxnes ögon stannat i Emilstadiet, snickarboa och Astrid Lindgren. Vår barndom ska reproduceras exakt som vi hade det, för den barndomen vi hade den var den "naturligaste" uppväxten i historien.

Jag tror att det är de vuxnas hämnd på dagens barn för de har det så bra. Tänk på oss, hur jävligt vi hade det. Så borde ni också ha det!

*******

Andra bloggare om , ,

11 kommentarer:

Bert Bodin sa...

Haha - Ja, du..... Det blir problem.

Men jag har reagerat och tänkt på samma saker. Ser man ungar som spelar hockey på gatan i villkvarteren nuförtiden? Eller fixar en skidtävling runt lekplatsen, som vi gjorde. Inte ser man spolade isbanor i kvarteren heller. Nä - nu duger bara inomhusarenor.

Att skjutsa barnen till skolan. Men va!!? Fast jag vet att det görs i stor utsträckning. Sen ska de ha "hjälp" med läxläsningen också. Que!??

Curlingen har gått för långt.

Anonym sa...

Tänk på Sven, att vi vuxna börjar tappa orken. Och inte är vi lika viga som i ungdomen, det är nog därför vi inte klättrar i träd.

Sven sa...

Bert: Min poäng var att det är vuxna som curlas av de moderna samhället, men att (ni) vuxna bara ser förändringen för barnen. Hur är det, cyklar du till stugan? Va, åker ni bil???
Anonym: Javisst, och när vi stter hela dagarna blir det ju inte bättre med den orken:)

Ingela sa...

Barn behöver vuxnas engagemang. Jättemycket. Det är inte samma sak som curling. Hjälp med läxor behöver en del, alla behöver att vuxna visar intresse och bryr sej.

Tycker att du verkligen har en poäng, det är sannerligen inte bara ungarna som är "lata" numera. Läste du Lars H Gustafssons artikel i Sydsvenskan med liknande tema? http://www.sydsvenskan.se/kultur--nojen/vuxna-vax-upp/

Sven sa...

Ingela: precis, det är engagemang som behövs. Och tack för tipset om artikeln, av Lars H, den var väldigt bra skriven och helt riktig beskrivning. Ja med ett liknande tema.

Bert Bodin sa...

Jo. Jag kör bil till stugan. Men väl där springer jag fyra km för att hämta tidningen varannan dag. Och cyklar gärna till Råneå, en mil bort för att handla.

Bert Bodin sa...

Jo. Jag kör bil till stugan. Men väl där springer jag fyra km för att hämta tidningen varannan dag. Och cyklar gärna till Råneå, en mil bort för att handla.

Stugan sa...

När jag var lite på 60-talet var det ytterst få vuxna i träden om ens några. Detta var innan TVn blev var familjs egendom för att inte tala om resten av alla bekvämlighetsapparater.
Det är en hiskelig massa mannaminnen sedan vuxna beslutade sig för en mer bekväm och markbunden tillvaro.
Om jag inte är felunderrättad är väl en snickeriavdelning något varje fånganstalt med självaktning håller sig med. Snickerboa är således väl etablerad i straffsystemet och något som varje hackande ungdom kan se fram emot om de blir ertappade med muspekaren bakom fel brandvägg. Vi borde därför bejaka den unga generationens avoghet mot snickerboeträning redan i unga år, tids nog kan det bli aktuellt att tälja trägubbar.

Sven sa...

Bert: oj oj nu gav jag mig på fel person

Sven sa...
Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.
Sven sa...

Stugan: Intressant med träslöjd som bestraffning. Jag kände samma när jag gick på slöjden i skolan. Att det fanns nåt straffande över det. Sedan har du rätt, det är länge sedan vuxna klättrade i träd, det var bara ett sätt att beskriva utvecklingen. Varje generation blir bekvämare och bekvämare.