10 juni 2013

Tyvärr, jobben kommer att ta slut.

Under industrialismen har ju en hel del arbetsuppgifter försvunnit genom rationaliseringar och  automatiseringar. Men vi har faktiskt klarat oss ganska bra genom att producera allt fler och fler varor och behovet av fabriker har gett nya arbetstillfällen. Och även om vi haft stora maskiner så har det ändå behövts en människa där i förarhytten, som styrt med ratten, sedan med joysticken och tills slut med datormusen.

Men nu har vi verkligen tagit de första stegen in i det samhälle där människan i stort sett kan ersättas av robotar. Robotar som planerar, utför och gör det mesta av jobbet. Man kan sitta på altanen medan robotgräsklipparen åker omkring och klipper hela tomten. Inomhus sköter robotdammsugaren själva markservicen och räddar ett ojämlikt äktenskap. I gruvorna behövs snart inga människor alls utan allt är automatiserat och digitaliserat och en ensam person i Stockholm kommer snart att kunna sköta hela Kirunagruvan. På samma sätt kan några datakillar sitta i USA och köra förarlösa flygplan över hela världen och döda folk som inte har rätt inställning till den amerikanska administrationen.

Det är faktiskt höjden, att krig snart kan skötas utan något som helst behov av soldater.  Många pratar redan om att krig kommer att utkämpas bara mellan olika former av maskiner och robotar. Inte konstigt att vi redan tagit bort värnplikten.

Och i Sverige har det visat sig att allt större grupper av ungdomar varken studerar eller arbetar. Särskilt gäller det storstädernas förorter. Landsbygden utarmas eftersom skogen kan sågas ner och exploateras utan behov av skogsarbetarna. Inte ens en Facebook-hall ger mer jobb än en liten mekanisk verkstad gjorde på 50-talet.

Bilarna har redan börjat parkera själva och det är bara en tidsfråga innan alla chaufförer får packa ihop väskan och gå hem. Vad ska vi jobba med egentligen?

Samtidigt i den politiska världen så ropar man efter jobben, jobben, jobben. Men vad ska vi jobba med?   Jag tror ingen vet, och många politiker lever kvar i det gamla tänkandet, att bara det blir högkonjunktur igen så då ordnar det sig. Nej, tyvärr. Landsbygden kommer inte att klara sig, någon mirakelkur finns inte. Det behövs inte ens någon fabrik för att tillverka saker, bara en 3 D-skrivare i vardagsrummet så kan man själv skapa livets nödtorft.

Men alla kommer nog inte att bli utan arbete. Några måste väl fortsätta att programmera och skapa mjukvaror till alla maskiner som åker omkring och gör vårt jobb. Men resten, alla vi övriga,måste ha sin försörjning av samhället helt enkelt. Inte som idag med en massa förnedrande socialbidrag där undertexten hela tiden är att du är lat om du inte jobbar. Nej, det handlar istället om att vi behöver en medborgarlön, en minimistandard som alla tillförsäkras som bor är i landet.

Alla som väljer att ta medborgarlön under en period av livet, ska i så fall hyllas för den insats som de gör för samhället, att avstå lönearbetet till förmån för någon annan behövande. Helt enkelt en solidarisk handling. Medborgarlönen betalas av staten och  finansieras av rejäla avgifter på mineraler och gruvor. På så sätt genereras skatteintäkter till glesbygdskommuner som de i sin tur kan använda till social service för medborgarna.

Just idag, denna måndag,  skulle jag kunna tänka mig att vara rätt så solidarisk, och ta medborgarlön resten av året.


4 kommentarer:

Ulf sa...

Det här var dystert. Tyvärr så ligger det en hel del i vad du skriver.Men om man sjunger och trallar på en sång, som texterna löd i gamla tiders schlagersånger, så kanske det ordnar sig.Jag tror att det är ungefär lika effektivt som de insatser som görs just nu.

Sven sa...

Ulf: beror lite på ur vilket perspektiv man ser det, om det är dystert eller ej. Vore väldigt bra om många som nu jobbar alldeles för mycket kunde få ledigt lite mer, och ge plats för andra som idag är daglediga. Att dela på de få jobb som finns. Och att det är helt ok att ha medborgarlön och syssla med annat. Trädgårdsodling, akvarellmåleri. Typ.

Anonym sa...

Tyvärr grabbar, den s.k. medborgarlön som erbjuds är fas 3 och då kan man få slita med allt man inte tycker känns meningsfullt och på en plats långt från hemmet dessutom.
Men i.o.m. att de i fas 3 numer inte räknas som arbetslösa får man ju ner arbetslöshetssiffrorna, så det är väl bara att trycka in de övriga 8000 där också.

Thove sa...

Jag tror inte att arbetslösheten kulle stiga. Samtidigt som vissa ny-arbetslösa kanske skulle slå sig ner i soffan lite längre så skulle vissa arbetare anse att de kan jobba lite mindre, och på så vis öppna upp för lite nyanställning. Det är en svår fråga utan säkra svar. Jag har gjort en omröstning på plusett: http://www.plusett.nu/omrostning-3312/tror-du-att-medborgarlon-skulle-vara-en-bra-atgard