15 april 2013

Solidaritet, konkurrens och kvalitet.

Solidaritet innebär att vi kollektivt tar ett gemensamt ansvar för något. Att vi är del av ett samhälle och verkar hänsynsfullt och utan egenintresse för alla medborgares bästa. Utan solidaritet kan vi inte uppnå jämlikhet.

Konkurrens kan sägas vara solidaritetens motsatt. Det är en form av urvalsförfarande, där de aktörer som är snabbast/starkast/rikast/mest anpassningsbara och så vidare normalt har de bästa förutsättningarna. Och slår ut de svaga. Idrott och sport är byggt på konkurrens. Och inom idrotten fungerar konkurrensen, det är enkla regler och alla ser när pucken går i mål. Och vi åskådare får utlopp för våra tävlingsinstinkter.

Vård, skola och omsorg var länge en fråga inom solidaritetens område. Alla skulle ha tillgång till en bra skola och omsorg. Skillnader skulle utjämnas genom ett gemensamt ansvar, omfördela resurser och skapa likvärdiga förutsättningar. Men sedan 90-talet har man låtit konkurrensen ta över inom hela den gemensamma sektorn.

Tanken var att konkurrensen skulle stimulera olika vårdföretag, sjukhus, skolor att tävla mot varandra och medföra att kvaliteten skulle förbättras. Jag förstår inte hur man tänkte där. Konkurrensen innebär ju att någon vinner medan de flesta förlorar. Och vi ser det överallt; skolor som slås ut, apotek som läggs ner på landsbygden, tågstationer där tågen inte längre stannar. Och så vidare.

Konkurrens är inte kompatibelt med bra kvalitet för alla, och kommer aldrig att bli det hur många kvalitetskontroller eller tillsynsmyndigheter som än tillsätts. Så när socialdemokraterna säger ja till vinster i välfärden men med hög (kontrollerad) kvalitet är det en självmotsägelse!

Stefan Löfvens största politiska utspel på kongressen var att Sverige skulle ha den lägsta arbetslösheten i EU. Jaha, och vilken land tycker han ska ha den högsta? Grekland? Vart tog solidariteten vägen i det utspelet?  Ju högre arbetslösheten blir i Europa desto närmare kommer vi vårt mål. Egenintresset i högsätet. Jag menar naturligtvis inte att det är fel att arbeta för en låg arbetslöshet, utan jag kritiserar ett tänkande som bygger på konkurrens.

Han borde ha sagt; vi ska arbeta för att minska arbetslösheten i Sverige och samtidigt ska vi ge allt vårt stöd till Greklands folk, och deras kamp för arbete och försörjning.

1 kommentar:

Ingemar sa...

Mycket sant. Var är solidariteten med andra folk.