23 mars 2013

Till alla överviktiga, håll ut!Om 20 år kommer sådana här automatstationer att vara unika. Lika bra att börja dokumentera dem redan nu. Att köra bilar på bensin, det är snart inte möjligt. Många tror på elbilar och vätgasbilar och kanske kommer det att lösa transportfrågan i framtiden. Men troligtvis inte, bilismens era går mot sitt slut.

Hörde på radion att när vi människor var samlare och jägare och gick omkring på savannen då var det nödvändigt att äta för mycket de gånger de fanns mat. Detta för att klara sig under de ofta långa perioderna av brist på mat däremellan. Därför har den genetiska koden att äta för mycket varit viktig för mänskligheten överlevnad.

Men nu när det alltid finns ett överflöd av mat så är det samma genetik som håller på att ta död på oss. Hälften av svenskarna är överviktiga. Och fetman medför en mängd sjukdomar som förkortar våra liv.

Jag tänker att de på savannen som inte åt för mycket, de smala och försiktiga, de flesta av dem klarade sig inte, men några överlevde naturligtvis. Och det är deras gener som nu bärs av de smala och försiktiga i dagens Sverige, de som inte drar på sig fetma och diabetes utan lever friska långt upp i åldrarna. Allt har blivit omkastat. Vi som har gener som gör att vi äter för mycket vi klarade oss bra på savannen och de smala och försiktiga som dog på savannen de överlever nu.

Det är märkligt med genetiken att den kan jämna ut skillnader på ett så genialiskt sätt. De tjocka dör bort och de som aldrig äter för mycket blir kvar.

Men det finns en stor risk, om vi tänker igen på bensinstationen i inledningen. När energikostnaderna stiger till en viss nivå kommer vi inte att ha råd att transportera mat över världen som vi gör nu. Vi kommer tvingas att odla lokalt igen, så nära där vi bor som möjligt. Inga bananer längre. Inga tomater mitt i vintern. Kött bara ibland och mycket sällan annat än kålrötter och grahamsgröt. Mat-tillgången kommer återigen att vara sporadisk och vi kommer att vänja oss vid långa perioder av brist på mat.

Och vips, då är vi som alltid äter för mycket när det finns mat som återigen är de mest lyckade i darwinistiska kapplöpningen.

Så därför, till alla överviktiga medresenärer, håll ut, snart kommer vår tid igen!

8 kommentarer:

Anonym sa...

Har faktiskt aldrig tänkt på energifrågan och växthuseffekten ur det perspektivet.
PV

Sven sa...

PV: Det är rätt intressant hur genetiken har betydelse och hur komplexa samband det finns. Människan är inte alltid så anpassningsbar.

Elisabet. sa...

Tack! Det känns hoppfullt ,-)

Ulf sa...

Jag gillar den här bloggen. Nya perspektiv. Jag ska klappa mig på magen och tacka den för att den varit en god vän på livets resa och att vi bara haft lite otur med idealen och tiden. Se'n som vanligt så ligger det mycket i vad du skriver.

Sven sa...

Elisabet: Ät och må gott!
Ulf: Ja, det är kul att vrida och vända på perspektiven litegrann. Precis som du brukar glra :)

Sven sa...

....göra....ska det vara.

/E sa...

Fin bild på en intressant plats. /E

Sven sa...

Erik: Tack Erik. Jag har länge velat måla en bensinstation, jag tycker det är häftigt med mörkret runt omkring och så den starkt upplysta platsen. Det här är från Södra hamn.