14 mars 2013

Inte till alla, utan till var och en.

Vi människor har väldigt svårt att förstå ordet ALLA. Eller snarare, vi förstår att alla andra ingår i ordet ALLA, men inte vi själva.

Om en förskollärare säger till en grupp barn på förskolan, att nu ska alla klä på sig och gå ut, så kommer flera av barnen att fortsätta leka som om ingenting har hänt. Först när läraren säger till var och en, att du Olle och Mia, nu måste ni också klä på er, då först går alla ut. Ett enskilt barn tror nämligen inte att just han/hon ingår i ordet alla, utan tänker att det gäller bara de andra.

På jobbet hänger ofta lappar och skyltar med olika uppmaningar, särskilt i kök och fikarum. Det brukar stå till exempel: ALLA måste ta undan sin disk och ställa in i diskmaskinen!! Men dessa uppmaningar fungerar naturligtvis inte, eftersom de flesta människor inte känner sig träffade av ordet ALLA, de ingår inte i den gruppen. Men de som sätter uppe sådana lappar, de tänker inte heller på alla. Det tänker på Sven, Stig och Kajsa som aldrig plockar undan efter sig. Men istället för att skriva en uppmaning direkt till Sven, Stig och Kajsa så skriver de ordet ALLA och förutsätter att Sven, Stig och Kajsa ska förstå att det är just dem som avses. Men det vet ju inte Sven, Stig och Kajsa som tänker att den där lappen är riktad till ALLA och inte till oss.

På vissa toaletter i vårt förvaltningshus hänger lappar med en uppmaning till Alla att inte slänga bindor i toaletten för det medför stockning i avloppet. Lapparna är på tre språk, svenska, engelska och finska, trots att vi alla som arbetar i huset är svensktalande. Jag tror att de som satte upp lapparna tänkte att det är nog bäst att rikta sig till alla oberoende av språk så att vi inte just missar den skyldige om han/hon mot förmodan inte skulle förstå svenska. Tyvärr verkar det vara en tornedalsfinne som skrivit lapparna, så någon annan, finsktalande av rätta sorten, har gått runt med bläckpenna och strukit över vissa ord och korrigerat med andra finska ord. Det är svårt för mig att bedöma om rättningarna är korrekta, jag kan inte finska ordet för binda. Förresten tror jag inte att någon kvinna längre kastar bindor i toaletten, det är bara en skröna som lever kvar hos Alla, vi som inte är berörda av lappar skrivna på tre språk.

Den borgerliga Alliansen har ju sedan 2006 sagt att de vill göra det bättre för oss ALLA och låta de som står utanför komma in i gemenskapen. Det har låtit som om de tänker på alla hela tiden, inte vissa grupper eller särintressen, utan alla ska få en rejäl skattesänkning. Men precis som lapparna i köket, där det står Alla men vi vet att det bara handlar om Sven, Stig och Kajsa så menar Alliansen bara de som har ett arbete och en god inkomst, inte de som är arbetslösa, sjuka eller ekonomiskt fattiga.

Hur vore det om vi tog ner alla lappar som hänger i fikarum och toaletter på arbetsplatserna i Sverige och börjar tala klarspråk istället. Prata med den det gäller. Och hur vore det om vi som tjänat pengar på Alliansens politik slutar tro att det ökade välståndet gäller alla, och kräva att resurserna ska fördelas solidariskt och jämlikt. Inte till alla, utan till de särintressen som utgörs av arbetslösa, sjuka och ekonomiskt utsatta.

4 kommentarer:

Bert Bodin sa...

Och köp en lägenhet till dina barn. Det kan alla göra, enligt en kristdemokrat häromdagen.

Sven sa...

Bert: Haha... ja det gäller ju alla!

Leva sa...

Tror jag sagt det förut, men oj vad jag ibland saknar "gilla"-knappen när jag läser hos dig... :)

Så otroligt roligt, med lapparna till Alla (dvs svensktalande kvinnor; och herregud, vilken vuxen kvinna har inte fattat att bindor inte kan spolas ner i toan!?) där man inte vågar peka ut den grupp som man faktiskt riktar sig till... :))

Tror det är utifrån just dina slutsatser som man inom kommunikationsområdet har insett att det gör betydligt större nytta om man skriver "du" i meddelanden som man vill att folk faktiskt ska läsa. Och ta till sig.

Om den politiska aspekten på det du skrivit, så förstår jag din tanke, men känner mig ändå lite tveksam efter Beatrice Asks luddiga totalavfärdande av diskriminerades tolkningsföreträde härom morgonen (som föranledde Jonas Hassen Khemiri att skriva detta: http://www.dn.se/kultur-noje/basta-beatrice-ask)... Klartext är alltid ärligare och ger alla chansen att fatta vad det är man egentligen menar. Men frågan är vilket samhälle vi får om Alliansen, eller vilken "samhällsrepresentant" som helst, kunde och vågade säga i klartext t ex att "vi vill inte ha fler invandrare/flyktingar för vi vill bli rikare själva"? Har sett serien om Hitler-tiden på svt, som är tokbra och tvingar en att inse att den mänskliga "godheten" i värsta fall är en så tunn fernissayta att den egentligen inte finns, och att det kan ge fruktansvärda konsekvenser. Jag skulle nog hellre önska att Ask m fl inte kunde uttrycka sig så oempatiskt och omedmänskligt utan att vi allihop reagerade med en riktig folkstorm. Jag är rädd att mer "klarspråk" bara gör oss mer avtrubbade; till slut går det att säga vad omänskligt som helst utan att det får några konsekvenser...

Sven sa...

Tack Leva för din mkt intressanta kommentar. Jag har läst Hassen Khemiris artikel flera gånger och jag blev väldigt tagen. Där handlar det verkligen om att synliggöra "var och en" och den personliga upplevelsen. Jag tror att det är först då vi andra förstår och blir varse rasismen som finns överallt.
Den serie om Hitler som du nämner har jag också följt! Väldigt fascinerande om ondskan framväxt. Och Hitler pratade inte klarspråk, inte i början i varje fall, där han stod och sa sig vara fredsälskande!