10 februari 2013

Om bristen på kunskap

Sverige börjar bli ett allt mer konstigt land. Många män avsätter en stor del av sin vakna tid till att hata och hota kvinnor på nätet. Kvinnor som syns i massmedia, tv eller som är feminister och kämpar för jämställdhet.

Dessa män anser att skulden för samhällets problem ligger hos kvinnor som syns, vågar ta plats och som vill ha ett bättre och jämlikt samhälle. Eller så lägger de skulden hos de som flytt krig, svält och tortyr och som kommer hit och söker asyl. De framställer det som om det är en "anstormning" av flyktingar och att det är bara en tidsfråga innan landet är erövrat av muslimer och islamister.

Samtidigt håller regeringen på att bit för bit plocka ner välfärdssystemen och låta pengarna överföras till den rika delen av befolkningen. Medelklassen blir alltmer förmögen och den ekonomiska ojämlikheten ökar med hjälp av jobbskatteavdrag, rutavdrag och urholkning av a-kassa och socialförsäkringssystem. Landsbygden håller på att utarmas och malmfyndigheter skänks bort till utländska företag som i sin tur lämnar kvar miljöproblem och arbetslöshet till de enskilda kommunerna.

Men de män som drabbas mest av minskade ersättningar, förlorade jobb och krossade framtidsdrömmar, de riktar inte sin frustration mot den borgerliga regeringens politik. Nej, istället ställer de sig bakom den. De röstar på Moderaterna och Sverigedemokraterna och sin uppdämda frustration över de försämrade förhållandena låter de gå ut över kvinnor och invandrare. Aldrig förr har begreppet "att slå nedåt" haft större relevans än idag.

Hur kommer det sig att de män som drabbas hårdast av ett politiskt systemskifte samtidigt stödjer det systemskiftet och låter sin vrede gå ut över helt fel grupper?

Jag tror att det beror på bristen på kunskap. Dagens kris inom tidningsvärlden leder till att det journalistiska materialet som bygger på fakta och genomlysning av samhällsutvecklingen blir alltmer utarmat. Massmedia blir snarare offer för pseudohändelser och lockas in på samma planhalva där Sverigedemokraterna trivs och där de värvar röster.

Om man ser på reaktionerna efter Uppdrag gransknings program om det fruktansvärda näthatet så utmynnade det i en twitterkampanj f ö r nätkärlek. Och det är typiskt sätt att hantera en politisk fråga idag. Att genom ytliga kampanjer visa att vi, det vill säga den lilla delen av medelklassen som har ett twitterkonto, vi är minsann människor med hög moral och som gillar kärlek mer än hat.

En annat typiskt exempel under hösten var när Norrbottens Kuriren hade sin kampanj Ett Norrbotten för alla, som skulle vara ett sätt att minska rasism och främlingsfientlighet, och samtidigt spred helt felaktiga uppgifter om invandringen på sin ledarsida. Jag är säker på att den ledaren påverkade mer än hela kampanjen, och det åt ett helt motsatt håll.

Dessa män som sitter ute i landet och hatar bakom sina tangenter, det är inte kampanjer de behöver. Det behöver kunskaper om de verkliga förhållandena. Upplysas om att samtidigt som de tittar åt fel håll så genomför en borgerlig regering en omvandling av det svenska samhället bakom deras rygg, från solidaritet och jämlikhet till ett samhälle med allt större ekonomiska klyftor. Och att det är just de som drabbas mest.

*******

Andra bloggare om , ,

5 kommentarer:

Bert Bodin sa...

Varför skrev inte jag det där?

Det var ju på pricken, Sven.
Heders!

Sven sa...

Bert: Det kunde lika gärna ha varit du som skrivit det! Vi har ju ofta samma uppfattning när det gäller det politiska. Hederliga vänstermänniskor!

Anonym sa...

Snyggt skrivet!

Leva sa...

Väl talat. Tack!

Det enda jag inte håller med dig om är att det handlar om brist på kunskap. Jag och många med mig har försökt argumentera mot de här åsikterna med fakta och kunskap. Det biter inte ett enda dugg, tyvärr. Drivkraften är nog tyvärr bara rätt upp och ner primitiv; att slå nedåt, som du skriver. Gammal ohederlig mobbing. Människans sämre bitar, helt enkelt.

Men jag blir glad över att du tar upp frågan, och att DU tar ställning. Tack, som sagt.

Sven sa...

Leva: Det kan du ha rätt i, att det inte räcker med kunskap. Hörde Nina Björk ikväll, hon sa att det måste vara mycket rädda män. Det finns nog många olika förklaringar men jag håller med dig att det handlar om människans lägre natur.