16 februari 2013

Kampsånger från Maria ErikssonIgår släppte Maria Eriksson sin soloskiva "Stjäl det du behöver". På hemsidan beskriver hon sin pappa, socialist och socionom, som 1969 gick omkring i Stockholm och uppmanade till stöd för de strejkande gruvarbetarna i Kiruna. På den tiden ansågs det naturligt att stötta människor utanför sin samhällsgrupp. Det kallades solidaritet. Men idag är det en annan situation.

Maria skriver:
Jag ville skriva kampsånger som uppmanar till solidaritet och vi-känsla, men det gick inte, året är inte 1969 och det är andra kamper än gruvarbetarnas som utkämpas. Det finns inte längre ett tydligt vi och dom. Idag är den största fienden mitt ibland oss och den heter intolerans och fördom.

Jag tycker Maria Eriksson beskriver det så bra. Den tid då proggen var förhärskande, på 60 och 70-talen, då handlade det om kollektiv kamp mot kapitalismen. Det var Nationalteatern, Nynningen, Totta Näslund och Hoola Bandoola Band. På den tiden visste man vem som var för och vem som var emot. Idag är det betydligt svårare att ha någon uppfattning i politiska frågor, var och en försöker klara sig själv och sina aktieinnehav och fondandelar.

Nu när det är stor kris i Pajala där det privata gruvbolaget håller på att gå i konkurs så inte är det kamp man ser hos befolkningen. Författaren Mikael Niemi uttalar sig i Norrländska Socialdemokraten om situationen. Han säger att "jag har svårt att känna mig lurad, trots att jag till och med har en liten aktiepost"..."det är pengar som jag har råd att förlora och om allt försvinner är det en nyttig läxa"
Så talar den nutida individualismen, en nyttig läxa för vem kan man fråga sig.

Maria Eriksson skriver moderna kampsånger. Det handlar om medkänsla, gemenskap och önskan om jämlikhet och tolerans. Det är på det sättet som kampen måste föras idag. Hennes sånger är enkla och harmoniska, så långt ifrån proggens talkörer som man kan tänka sig, men om man ger skivan tid och lyssnar flera gånger så känner man den underliggande politiska kraften. Du kan lyssna på skivan på Spotify.

Här nedan en liveinspelning tillsammans med Mattias Alkberg och Jonas Teglund på gitarr.

Inga kommentarer: