5 februari 2013

Det luktar pengarDet var inte så konstigt att Löfven använde uttrycket "det luktar pengar" när han var i Pajala. Som f.d Ångermanlänning är jag väl bekant med det uttrycket. Vi som levde i brukssamhället Husum under röken från sulfatfabriken, vi sa ofta att det luktade pengar när någon utböling påstod att det luktade skit och fisförnämt höll sig för näsan.

Det var ju naturligtvis ett slags försvar, hela samhället levde ju på fabriken, antingen direkt som arbetare där eller indirekt som entreprenör, och varför skulle vi då kritisera röken som bolmade över samhället? För visst var den besvärande, kanske inte lukten, den vande man sig vid, men däremot sotet som föll regelbundet och den gröna livsfarliga klorgasen som gick direkt upp i luften. Men som sagt, lite får man tåla om man vill ha jobb och trygghet.

Det var bara två veckor sedan då Löfven tog malmen i sina händer och tyckte att det luktade pengar. Sedan vet vi vad som hände, företaget Northland resources saknar 2,5 miljarder och står på konkursens brant. En stor mängd små aktieägare, många Pajalabor som satsat sina besparingar, belånat hus och hem, har förlorat alla sina pengar.

Orsaken till att aktien störtdök var en s.k "läcka", att information om penningbristen kom ut till allmänheten i förtid. Men troligtvis var det en medveten handling från någon med insider-kunskaper i syfte att slå ut alla småsparare, ta deras pengar och sedan låta något annat utländskt bolag köpa upp resterna för en billig penning. Tydligen ett vanligt sätt inom den internationella gruvnäringen.

Men ingen från företaget läckte informationen till Löfven för två veckor sedan. Att få honom att stå där och säga att det luktar pengar, måste vara det största angreppet mot socialdemokratin från det privata näringslivet sedan demonstrationen den 4 oktober 1983.

Löfven, det var inte pengar det luktade. Det var doften av den råa kapitalismen. Den kapitalism som Sverige inbjuder till landet och som vi skänker bort våra naturtillgångar till. Under den klassiska förevändningen: jobben, jobben, jobben. Jag hoppas att nästa gång du känner samma doft, tar ett steg tillbaka och reflekterar lite över ditt luktsinne, om det inte är på väg att leda dig åt fel håll.

********

Andra bloggare om , , ,