29 december 2012

Om försämringsprogram

Förbättring är ett ord i tiden. Bildkvaliteten på den här nya teven är betydligt bättre än på den förra modellen. Skärmen är plattare och tunnare. Den väger mindre.

Precis som våra kroppar måste förbättras. De behöver bättre kondition, bli plattare om magen och tunnare och väga mindre.

Tjock är inget ord som är populärt just nu, i överflödets tidevarv.

Men det håller på att vända.

Den digitala bildkvaliteten har blivit f ö r bra. När man ser en film på en modern platt-tv är bilden så kristallklar att filmkänslan går förlorad. Illusionen av en fiktiv värld går inte att upprätthålla längre. Filmmakarna vet om det och har börjat försämra kvaliteten genom att lägga på filter och låta bilden skaka precis som den gamla 135 mm:s filmen. Bilden måste försämras igen.

Och samma utveckling sker med fotografierna, där ökade antalet pixlar innebär att alla porer och rynkor i ansiktet kan avläsas med hög noggrannhet. Så därför "uppfann" man Instagram som är ett försämrings-program; genom att lägga på olika filter kan bilden försämras till den kvalitet som fanns på 70 och 80-talen, innan digitaliseringen.

Precis som det finns vinyl-nördar som samlar gamla skivor finns det idag tv-nördar som köper in våldsamt stora och tjocka teveapparater för en hundring, och ser film med en ursprungskvalitet som platt-teveägare bara kan drömma om.

Jag gissar att detsamma kommer att hända med kroppsidealen. När krisen väller in över Sverige från Europa, så kommer vi att upptäcka att människor som är tunna och magra inte är lika glada och fryntliga som vi lite mer runda och tjocka. Vi som inte har den bästa kvaliteten på muskelmassan. Kanske kommer det att finnas anti-gym med program för platta och tunna, hur de på ett enkelt sätt kan lägga på sig några kilo och bli mer lika Roger Moore, från den tiden då till och med James Bond kunde vara lönnfet.

6 kommentarer:

Bert Bodin sa...

Håller helt med dig vad gäller den tekniska utvecklingen. Det där sista om kroppen, kan väl också stämma. Det finns ju i historien olika perioder där en stor mage innebar inflytande och makt.

Men ... nä - det där sista, tror jag inte så väldigt mycket på.

Jag har också en tanke på att vi kommer att få en viss balansering i det här att vara nåbar hela tiden, att lägga ut hela sitt privatliv på nätet osv.

Spänningen kommer inte att hållas vid liv.

Eller också kommer det något annat.
Hm!!

Sven sa...

Bert: Jag tror också som dig att det kommer att bli en bättre balans mellan livet i verkligheten och på nätet. Det känns så tydligt på Facebook att utförslöpan har inletts. Färre skriver där samtidigt som reklamen forsar in.

Det där med kroppen, det finns vissa tecken. Signaler på att träning är skadlig för viss typer av människor, KappAhl som har tagit fram en skyltdocka med lite bilringar på magen....

Ulf sa...

Härligt. Vår tid ska komma. Livet går till stor del ut på strävan. Nås målet är det dags för ett nytt mål för det perfekta är tråkigt. Det ligger i sakens natur. Annars stannar utvecklingen.

Sven sa...

Ulf: och utvecklingen går runt, runt......så när vi tror att vi kommit långt har vi börjat närma oss utgångspunkten :)

Elisabet. sa...

,-)

Ja, och pv blev alldeles förfärad när han, som tränar nåt så hemskt, fick höra av läkaren att alltfår våldsam träning inte alls garanterade ett längre liv.

Va?

Ja, jag bara log, jag.

Sven sa...

Elisabet: Nu sägs det ju t.om. att lite övervikt är riktigt bra att ha när man blir äldre. Särskilt för att dämpa när man faller, som att ha krockkuddar runt höfterna :)