3 december 2012

Kuriren sprider felaktiga uppgifter om invandringen

Idag på ledarsidan i Norrbottens-kuriren, den tidning som bedriver kampanjen Ett Norrbotten för alla, skriver Gary Bergqvist att "Det är just den kraftigt ökade invandringen de senaste 20 åren som bidragit till den ökade bostadssegregationen--". Han fortsätter med att konstatera att "Sverige tar emot många flyktingar" och ställer sedan frågan "Hur ska vi klara anstormningen?"

Vilken anstormning pratar han om, frågar jag mig. Det ledarskribenten gör, precis som alla främlingsfientliga krafter i det här landet gör, är att blanda ihop statistiken och påstå att den ökade invandringen till Sverige handlar om flyktingar. Men det stämmer inte.

Här nedan ser vi en bild på hur bruttoinvandringen sett ut 1980 -2011.
(Bilder och information är hämtat från bloggen Cornucopia)

Total bruttoinvandring under 1980 - 2011 är 1 529 666 personer. Av dessa är bara 395 929 flyktingar och 138 069 flyktingars anhöriga. Majoriteten handlar alltså om arbetskraftsinvandring, EES (det vill säga den fria rörligheten inom EU), studenter samt anhöriginvandring till dessa grupper, t.ex svenskar som gifter sig med utländska partners.Ledarskribent slår alltså ihop all invandring till en pott och ger sken av det är flyktinginvandring som "ökat kraftigt de senaste 20 åren". Så är det inte. Det ser vi på följande bild.Här ser vi att flyktinginflyttningen, den svarta linjen i diagrammet, i stor sett legat på samma nivå förutom under Bosnien-kriget på 90-talet samt i en puckel i mitten av 2000-talet. Den "ökade invandringen" handlar alltså om gästarbetare, studenter, människor från EES området som flyttar hit samt anhöriga till svenskar p.g.a. av giftermål.

Sanningen är att andelen flyktingar som kom till Sverige förra året var 1.65 promille av den svenska befolkningen.Om Gary Bergqvist vill klara "anstormningen" av invandrare vore det bäst att vi gick ur EU, hindrade folk att gifta sig med utländska partners och stängde landet för utländskt arbetskraft.

Det är faktiskt häpnadsväckande att ledarsidan sprider helt felaktiga uppgifter på det här sättet mitt i deras kampanj om Ett Norrbotten för alla.

4 kommentarer:

Bert Bodin sa...

Balansen återställd. Så har vi fått tillbaka de som emigrerade till USA en gång i tiden.

Hellstream sa...

Hoppas du skickar den till tidningen också så att alla som läst desinformationen får veta hur det egentligen ser ut!

Cecilia N sa...

I Norrbotten (och andra nordliga provinser) ska man väl vara glad om befolkningen ökar.

Sven sa...

Cecilia: Precis. Vi ska ju öka med 10 000.....så det kommer ju att behövas invandring.