18 oktober 2012

Rykten

För ett tag sedan blev jag inbjuden till ett gemensam möte på jobbet. Det var ett möte som skulle handla om framtiden, där vi skulle spåna fram nya idéer och diskutera behov av förändringar. Detta överraskande initiativ kom från "ledningen" vilket alltid brukar vara en bra grogrund för rykten.

Och jag gillar verkligen rykten.
De är mycket roligare och mer spännande än verkligheten. I ryktet finns de snabba förändringarna, de drastiska omorganisationerna, de otroliga sambanden och de fruktansvärda hemligheterna. Det är i ryktet som de mest spännande framtida scenarierna byggs upp.

Till ryktet finns kopplat en effektiv spridningskultur, det vi kallar skvaller. Skvaller är det social kitt som håller samman oss människor, och får oss att överhuvudtaget kunna umgås med varandra. All irritation och ilska som vi känner i förhållande till vänner och arbetskamrater måste ibland få sitt utlopp bakom en stängd kontorsdörr, där den enda som saknas är den som samtalet handlar om.

Inbjudan till mötet satte en gång en härlig karusell av rykten och skvaller på fikaraster och kontor. Olika arbetsgrupper slogs ihop eller splittrades och chefer tillsattes och avsattes. En helt ny organisation tog form och nya arbetsuppgifter delades ut.

Tyvärr besannades inga rykten på själva mötet. Inget av ryktenas djärva förslag eller skvallrets mest intrikata detaljer dök upp.
Tyvärr. Det blev som vanligt. Ett harmlöst samtal under den dubbeltydiga devisen "här fattas beslut".

Men det finns rykten som inte är harmlösa. När omgivningen sprider rykten och mobbar enskilda personer och när skvaller pekar ut oskyldiga människor, det är fruktansvärda situationer. Men det värsta är ändå att det är rykten som idag styr hela det ekonomiska systemet. Om man ser hur börsen fungerar, så kan ett rykte, ett skvaller göra att kurserna störtdyker och miljarder försvinner i ett nafs. Finansmarknaderna består av pengar som flyttas hit och dit och det finns ingen direkt koppling till verkligheten eller produktionen.

Hela vårt pensionssystem bygger idag på den spekulation som finns på börsen. Min hela framtida pension kan försvinna på en dag på grund av ett rykte.

4 kommentarer:

Ulf sa...

I gamla Mosebacke Monarki minns jag hur Olle Pahlin basunerade ut nyheten : På Täby ryktas det, meddelas det.

Det hemska med illvilliga rykten håller jag med om och sen skrattade jag gott åt den första delen av ditt inlägg. En befriande attityd till det skvaller som håller igång oss människor.

Sven sa...

Ulf: Haha.....Mosebacke monarki...det var väldigt bra!

Ja, skvallrets stora betydelse ska inte underskattas!

Anonym sa...

Pensionen på totalisatorn INNAN vi har fått den! Dit har vi nått!

Roger Melin sa...

Jag har hört att pensionen bokstavligen har ätits upp av inflationen.