11 oktober 2012

Hållbar stad

Om 20 år är bilen borta. Inte bara för att det blivit för dyrt med bränsle utan det kommer inte att finnas tillräckligt med olja för att tillverka bilar. Så därför kan vi glömma det där med att elbilen kommer att lösa det hela. Vi måste börja planera för det bilfria samhället. Lika bra att börja idag.

Hur ska vi då planera för Luleås utveckling om vi räknar bort bilen? Vi kan ju konstatera att som det ser ut idag kommer det inte att fungera. Vi bor på ett ställe, jobbar på ett annat, köper mat på ett tredje och köper möbler i Haparanda. Så kommer det inte att se ut.

Vi måste återgå till en stad som har en liten skala, det vill säga hus med två, tre våningar i kvarter som rymmer många människor. I varje kvarter måste det finnas arbetsplatser, mataffärer, hantverkare och klädaffärer. Vi måste ha allt vi behöver inom gångavstånd, så att vi kan promenera till jobbet, gå och handla och sedan bära hem maten.

Höghus kommer inte att finnas. De drar för mycket energi när det gäller hissar och ventilation. Man kan bara ha hus som är några få våningar så alla orkar gå uppför trapporna. Nedre botten är reserverade för funktionsnedsatta och gamla. Det kommer trots allt bli mycket bättre för dessa grupper, de har ju nära till en affär i samma kvarter.

Storheden dvs storskaliga affärslokaler anpassade efter bilismen och perifera bostadsområden med bostadshus som Hällbacken, kommer att vara felsatsningar. Istället kommer jordbruket strax utanför staden att behövas för att tillförsäkra Luleå maten. Vi måste sluta bygga villor på åkermarken. Allt jordbruk idag bygger på stor oljekonsumtion, och vi har 20 år på oss att ställa om till en lokal produktion med gamla metoder.

Alla parkeringsplatser i centrala Luleå, alla breda vägar, rondeller, måste byggas igen med låga hus, för bostäder, affärer och arbetsplatser. Mellan husen finns smala gator och små parker, mötesplatser.

Ungefär som Gamla Stan i Stockholm. Så kommer städerna att byggas i framtiden. Det måsta vara gångavstånd till allt vi behöver. Det är slut med stora förorter där folk bara bor och slussas in till stan i långa bilköer.

Om 20 år är det slut med biltrafiken och flygtrafiken. Ni som vill resa till Thailand, gör det redan nu, i morgon kan det vara för sent.

Men jag hoppas att tågen fortfarande går så man kan ta sig till Gällivare på sommarsemester. Gå upp på Dundret.

Förresten, är det någon som är intresserad av att köpa en stuga i Kalix? Endast 8 mil från Luleå.

7 kommentarer:

Ulf sa...

Tänkvärt som vanligt. Nu tror jag kanske inte att det kommer att gå så fort. Människan är ett trögstyrt skepp.
När det gäller huset i Kalix har jag kanske lite för långt dit, men och nu är jag allvarlig. Är man smart ska man satsa på Norrland för här nere i södra Sverige kommer det inte att bli trevligt att bo. Vi regnar bort även om vi nu fått två underbara höstdagar.
Trevlig helg.

Elisabet. sa...

Nej tack, du får nog behålla din sommarstuga.
Tur att vi segelbåt, så kan vi segla iväg till affären i Haverdal, ja, när det ska handlas. Eller så får vi leva på den lilla fisk som finns i havet och skynda oss att förvandla tomten till ett trädgårdsland. Man får satsa på att vegetarian.
Och pv har ju rullskidorna och cykeln ..

Sven sa...

Ulf: Nej det kanske tar några år till :) Men regnet har vi här också, det har öst ner vecka efter vecka.....och likadant var det ifjol. Just idag är det uppehåll dock....en fin höstdag även här.
Elisabet: Men ni har ju inte långt kvar tills ni lever helt hållbart! Det där med cykel, det är framtidens fortsaffningsmedel, jag gillar det. Att cykla och gå.

Bert Bodin sa...

Det där låter bra.

Helt enkelt.

HÅLLBAR STAD sa...

Hej Sven, jag har lagt in en bit av ditt blogginlägg och länkat vidare hit på webbplatsen hållbarstad.se Mvh. Sofia/Hållbar Stad
http://hallbarstad.se/news/hallbar-stad

Sven sa...

Hållbar stad: Kul att ni länkat till inlägget!

Ulrika sa...

Jag köper i alla fall min mat på Ica Porsön! Tack för fin kommentar på min blogg:-)